U Podgorici otvorena eko-zgrada UN-a

U Podgorici je otvorena eko-zgrada Ujedinjenih naroda, prva takve vrste u regiji. Riječ je o energetski efikasnoj, tzv. pametnoj zgradi, pod čijim će se krovom naći sve agencije UN-a u Crnoj Gori. Projekt je koštao blizu 3,5 miliona eura, a finansirala ga je crnogorska Vlada.

Na samoj obali Morače, između Ruskog i mosta Milenijum, svoje mjesto našla je prva eko-zgrada UN-a na Balkanu. Zdanje je, kaže glavni arhitekt, Austrijanac Daniel Fiegenschuh, osmišljeno da štedi energiju.

“Prefiks ‘eko’ znači da će ona raditi bez utroška struje, osim one koja se proizvodi na krovu. Sistem za hlađenje, koji obično pravi velike troškove, smješten je u cijevima na plafonu, koje koriste podzemne vode, tako da ne morate plaćati puno i možete smanjiti emisiju ugljen-dioksida”, objašnjava Fiegenschuh.

Solarni paneli za struju

Fiegenschuhov nacrt pobijedio je na međunarodnom konkursu. Zgrada je jednospratna, najvećim dijelom u staklu i termoizolacionim materijalima, pod krovom od foto-panela.

“Blizu 700 solarnih panela na vrhu eko-zgrade u Podgorici proizvodit će više struje nego što je ovom zdanju potrebno, višak će se slati u elektromrežu”, javlja iz Podgorice reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Sistem ventilacije povezan je s podzemnim vodama, a zgrada ima i zračne džepove, gdje se ljeti zadržava hladniji zrak sa rijeke, odakle se pumpama povlači i voda.

“Vodu iz gradskog vodovoda zgrada koristi samo za piće i pripremu hrane u kafeu. Sva ostala je tehnološka, iz korita rijeke Morače”, kaže koordinatorica projekta Ksenija Vukmanović.

Objekt otvoren za sve

Gradnju eko-zgrade finansirala je crnogorska Vlada sa 3,5 miliona eura i ustupila je agencijama UN-a u Crnoj Gori.

“Nalazi se na sjajnoj poziciji obale Morače, između dva mosta i kroz svoju poziciju iskazuje potrebu da iskažemo poštovanje radu agencija UN-a i uopšte našem partnerstvu sa UN-om”, rekao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

“Siguran sam da će zgrada poslužiti kao ključno mjesto, gdje će se zajedno osmišljavati nove, kreativne ideje u mnogim područjima izgradnje ove zemlje”, smatra Jan Eliasson, zamjenik generalnog sekretara UN-a.

Istaknuta je i mogućnost realizacije ovog koncepta u domaćinstvima, te je ovaj objekat otvoren za sve one koji žele primijeniti slična iskustva u gradnji – mogu ući, razgledati i vidjeti kako funkcionira.

Izvor: Al Jazeera