U pobuni u kolumbijskom zatvoru poginula 23 osuđenika

Ministrica pravde Kolumbije Margarita Cabello opisala je događaje u zatvoru La Modelo kao pokušaj bjekstva (EPA)

Kolumbijske vlasti saopštile su da su 23 osuđenika poginula, a da su 83 osobe povrijeđene u Bogoti tokom pobune i pokušaja bjekstva iz zatvora zbog loših uslova za koje osuđenici tvrde da pomažu širenju korona virusa.

Nasilje je izbilo u noći sa suvbote na nedjelju u zatvoru La Modelo, gdje su poginula sva 23 zatvorenika, te u nekoliko drugih kaznenih ustanova, prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

Na snimcima objavljenim na internetu vidi se ispaljivanje hitaca u nekoliko zatvora i zatvorenici koji su van ćelija i žale se na uslove.

Brojni rođaci osuđenika okupili su se ispred zatvora, zahtijevajući informacije.

Niko nije pobjegao

Ministrica pravde Kolumbije Margarita Cabello opisala je događaje u zatvoru La Modelo kao pokušaj bjekstva, dok advokati osuđenih tvrde da su zatvorske vlasti krenule u obračun sa zatvorenicima tokom njihovog mirnog protesta zbog loših uslova i mogućnosti zaraze korona virusom.

Vlasti nisu objavile kako su zatvorenici poginuli, navodeći samo da je među povrijeđenima sedam zatvorskih radnika, od kojih su dva u kritičnom stanju.

Cabello je kazala da niko od zatvorenika nije pobjegao i da u zatvorima do sada nije zabilježen slučaj zaraze korona virusom.

Zaraza korona virusom do sada je u Kolumbiji potvrđena kod 231 osobe, od kojih su dvije umrle.

Izvor: Agencije