U Petri otkriveno veliko ceremonijalno postolje

Petru svake godine posjećuju stotine hiljada turista (Al Jazeera)

Veliko postolje za koje se pretpostavlja da je služilo u ceremonijalne svrhe, pronađeno je na mjestu svjetske baštine u drevnom gradu Petri u južnom Jordanu.

Postolje dugo kao olimpijski bazen i dvostruko šire, pronađeno je zakopano ispod pijeska zahvaljujući satelitskim snimkama i fotografijama bespilotnih letjelica i arheološkim istraživanjima na terenu, javljaju britanski mediji pozivajući se na američki fakultet za orijentalne studije.

Prema pronađenim artefaktima, postolje je sagrađeno sredinom drugog vijeka prije nove ere, u doba procvata grada Petre, javlja Hina.

Grad su osnovali Nabatejci, arapska nomadska plemena sjeverozapadne Arabije u četvrtom vijeku prije nove ere.

Oni su naseljavali područja današnjeg Jordana, Iraka, Sirije i Libana.

Sve vrijeme ‘pred nosom’ istraživača

Istraživači kažu da se otkriće ne može usporediti ni s jednim drugim otkrićem na tom nalazištu.

Istraživanje su vodili Sarah Parcak sa Univerziteta u Birminghamu i Christopher Tuttle, izvršni direktor Vijeća američkih prekomorskih istraživačkih centara. Opisali su ga kao otkriće “skriveno njima pred nosom”, a pronađeno je zahvaljujući modernim tehnologijama.

Satelitski snimci pokazuju manje postolje unutar većeg, koje su nekada krasili stubovi na jednoj strani i golemo stubište na drugoj.

Petru svake godine posjećuju stotine hiljada turista, iako se taj broj smanjuje zbog sukoba sa grupom Islamska država Irak i Levant.

Izvor: Agencije