U petak ističe prekogranična pomoć Siriji

Više od tri miliona sirijskih civila potpuno ovisi o prekograničnoj pomoći (EPA)

Šestogodišnja operacija Ujedinjenih naroda dopremanja pomoći preko sirijske granice milionima civila isteći će u petak u ponoć ako Vijeće sigurnosti UN-a do tada ne postigne sporazum o produženju operacije.

Od 2014. godine UN i grupe za pomoć prelaze u Siriju iz Turske, Iraka i Jordana na četiri mjesta koja odobri Vijeće sigurnosti UN-a.

Odobrenje je potrebno jer sirijska Vlada nije pristala na prekogranične isporuke, prenosi Hina.

Nakon što prošlog mjeseca nije uspjelo produžiti prekograničnu autorizaciju, jer je Rusija stavila veto na nacrt rezolucije, a nije uspjelo dobiti dovoljno podrške za vlastiti tekst rezolucije, Vijeće sigurnosti UN-a od 15 članova trebao bi u petak ponovo glasati o dva prijedloga, kažu diplomate.

Ugroženi milioni civila

“Jednostavno rečeno, ne postoji alternativa da bez prekogranične operacije dođemo do ljudi do kojih trebamo doći na sjeverozapadu i sjeveroistoku Sirije”, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Više od tri miliona sirijskih civila potpuno ovisi o prekograničnoj pomoći, upozorava UN.

U kompromisnom nastojanju da se dobije ruska podrška, zapadne sile su predložile odobrenje tri prelazna mjesta – dva iz Turske i jedan iz Iraka, na šest mjeseci, umjesto jedne godine.

Vijeće sigurnosti UN-a treba u petak izglasati taj nacrt rezolucije, rekle su diplomate.

No, Rusija je odlučna da odobri samo dva prelazna mjesta iz Turske na rok od šest mjeseci te je za petak ponovo iznijela svoj prijedlog na glasanje.

Moskva je, također, odbila zapadni zahtjev za produžavanjem prekogranične operacije pomoći za još dvije sedmice, kako bi se omogućili daljnji pregovori.

Rusija uložila 14. veto

Za usvajanje rezolucije potrebno je najmanje devet glasova, bez veta neke od stalnih članica Vijeća sigurnosti – Rusije, Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske.

Rusija i Kina su prošlog mjeseca stavile veto na rezoluciju koja bi omogućila isporuke u daljnjih 12 mjeseci sa dva punkta u Turskoj i jednog u Iraku.

To je bio 14. ruski veto na akcije povezane sa Sirijom od kada je sukob u toj državi počeo 2011. godine.

Vijeće sigurnosti je, također prošlog mjeseca, glasalo o ruskom nacrtu rezolucije, ali bilo je samo pet glasova za, šest protiv i četiri suzdržana.

No, 1. januara zamijenjeno je pet članica Vijeća sigurnosti, pa neke diplomate smatraju da bi Rusija sada mogla dobiti veću podršku.

Izvor: Agencije