U Parizu suzavac i preko 200 uhapšenih na prvomajskim protestima

Lokalni mediji javljaju da među hiljadama demonstranata ima i izgrednika sa maskama na licu (EPA)

U centru Pariza došlo je do sukoba policije i hiljada građana koji su se okupili povodom Međunarodnog praznika rada, javlja Anadolija.

Francuska policija je upotrijebila velike količine suzavca kako bi spriječila eskalaciju nemira u blizini željezničke stanice Montparnasse.

Kako je prenio AFP, policija je privela preko 200 ljudi.

Lokalni mediji javljaju da među hiljadama demonstranata ima i izgrednika sa maskama na licu, ali i osoba u žutim prslucima i onih koji nose zastave francuskih sindikata.

Francuske vlasti najavile su pojačane sigurnosne mjere za demonstracije u srijedu, a ministar unutrašnjih poslova je rekao da postoji rizik da se “radikalni aktivisti” pridruže antivladinim demonstrantima iz pokreta “Žutih prsluka” i sindikalnim radnicima na ulicama Pariza i širom zemlje.

Raspoređeno je više od 7.400 policajaca, a pomažu im dronovi da daju pregled protesta i pruže brži način da se spriječi potencijalno nasilje, javila je Beta.

Zabrana za proteste

Francuske vlasti su izrazili bojazan da bi između 1.000 i 2.000 “radikalnih aktivista” mogli da se pridruže demonstracijama, podstaknuti ljudima van Francuske.

Castaner je rekao da će i drugi gradovi širom Francuske biti na oprezu.

Francuska policija zabranila je demonstracije na aveniji Champs-Elysees, oko predsjedničke palate u Parizu i katedrale Notre-Dame koja je teško oštećena u katastrofalnom požaru 15. aprila.

Castaner je rekao novinarima da je zabranjen dolazak nekoliko stranca koji su identificirani kao mogući izgrednici.

Tokom demonstracija pokreta “Žuti prsluci” posljednjih mjeseci u Parizu je bilo pljačkanja, paljenja i nasilja i francuske vlasti se plaše zbog nasilja koje je izbilo tokom prvomajskih demonstracija u posljednje dvije godine.

Vlasti se posebno plaše ekstremista obučenih u crno, maskiranih sa kapuljačama koji su se pridružili nedavnim protestima sa izričitim ciljem da napadaju policiju i narušavaju imovinu. Često su im meta simboli kapitalizma ili globalizacije i stotine njih je izašlo na demonstracije prošlog Prvog maja.

Izvor: Agencije