U Parizu suđenje vojniku za genocid u Ruandi

U Parizu je počelo suđenje vojniku iz Ruande, optuženom za sudjelovanje u genocidu, prije 20 godina, nad plemenom Tutsi u Ruandi.

Bivši vojnik Pascal Simbikangwa, koji je uhićen u Francuskoj 2008. godine, poriče optužbe.

Prema optužnici, od travnja do polovice srpnja 1994. godine, pripadnici plemena Hutu ubili su gotovo 800.000 pripadnika plemena Tutsi i svog plemena koji su im se suprotstavljali.

To je prvi sudski proces ove vrste u Francuskoj za koji je Pariz dobio posebno odobrenje Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu.

Francusku kritiziraju zbog pomaganja tadašnjoj vladi u Ruandi. Životna misija Alaina i Dafroze Gaulthiera je identificiranje osumnjičenih koji su bili umiješani u genocid u Ruandi.

U 100 dana ubijeno 800.000 osoba

Pomogli su da prvi slučaj takve vrste dođe na sud u Francuskoj. Dafroza je izgubila članove obitelji.

“To je zaista povijesno suđenje jer je prvo, ali i zato što je riječ o nekome tko je bio na relativno visokoj poziciji”, kaže aktivist Alain Gaulthier.

Prošlo je skoro dvadeset godina otkako je u Ruandi zavladao kaos. 800.000 osoba ubijeno u samo sto dana.

Genocid je počeo nakon što je ubijen predsjednik Juvenal Habyarimana kada je njegov avion oboren blizu Kigalija.

Ono što je uslijedilo bilo je nezamislivo. Etničke tenzije među dvjema glavnim grupama u Ruandi, Tutsijima i Hutuima, postojale su godinama, ali onda je počela sustavna kampanja terora i ubijanja.

Većina žrtava bili su Tutsiji i umjereni Hutui.

Pascal Simbikangwa je bivši kapetan vojske s navodnim vezama s vodstvom Hutua. Optužen je za sudjelovanje u genocidu i suučesništvo u zločinima protiv čovječnosti. On negira te optužbe.

“Slučaj se vodi u Parizu jer je Pascal Simbikangwa uhićen na francuskom teritoriju, na otoku Majot u Indijskom oceanu, tako da mu može biti suđeno na francuskom tlu. Francuska je u prošlosti pokušavala izručiti osumnjičene, ali do sada nitko nije vraćen kući”, javlja reporterka Al Jazeere Emma Hayward.

Pariz negira suučesništvo u genocidu

Ta zemlja je bila jedan od glavnih saveznika Ruande prije rata, a optužuju je za pružanje vojne obuke vladi kojom su dominirali Hutui.

Pariz godinama snažno negira suučesništvo u genocidu, a pod pritiskom je da pokuša identificirati osumnjičene koji žive u Francuskoj.

“Potpuno je nedostajala politička volja francuskih vlasti da procesuiraju osumnjičene iz Ruande zbog niza povijesnih razloga, uključujući stav Francuske prema Habyarimaninom režimu prije genocida, a zatim i tijekom i poslije genocida, kao i oklijevanje francuskih pravosudnih i političkih tijela da procesuiraju takve osumnjičenike”, kaže odvjetnica za ljudska prava Clemence Bectarte.

Skoro dvadeset godina nakon zločina u Ruandi i dalje ostaje pitanje kako je dozvoljeno da se oni dogode. Suđenje bi trebalo trajati do dva mjeseca.

Izvor: Al Jazeera