Oglasi

U palati bivšeg diktatora

Dopisniku Al Jazeere Hashemu Ahelbarriju odobren je pristup jednoj od najvećih Ben Alijevih palata.

Vlada Tunisa nada se da će ojačati ekonomiju prodajom imovine bivšeg predsjednika Zine Abidinea Ben Alija.

Bogatstvo koje je Zine El Abidine Ben Ali stekao tokom dvadeset godina - procjenjuje se na više milijardi eura.

Dopisniku Al Jazeere Hashemu Ahelbarriju odobren je pristup jednoj od najvećih Ben Alijevih palata.

On i njegova supruga bili su ljubitelji pretjeranog luksuza. Jedna prostorija u palati prepuna je antikviteta, umjetničkih djela, porculanskih vaza i poklona koje su dobili od brojnih monarha i bogatih biznismena. Sada su i palata i sve u njoj - na prodaju.

Udio u profitabilnim kompanijama

"To je samo jedan od primjera Ben Alijevog ekstravagantnog života. Svrgnuti predsjednik imao je prste u svim aspektima ekonomije. Njegova porodica i najodanije pristalice posjedovali su ili imali veliki udio u najprofitabilnijim kompanijama u Tunisu", izvještava Ahelbarra.

Velike banke, telekomunikacijske kompanije i saloni automobila korišteni su za sticanje sopstvenog bogatstva. Nova vlada sada raspolaže tom imovinom i traži potencijalne kupce u bogatim zemljama Zaliva.

Slim Besbes, ministar finansija Tunisa, kaže:

"Naš najviši prioritet nije toliko dobiti novac od prodaje imovine, koliko osigurati da kompanije nastave poslovati i doprinositi našoj ekonomiji, kako postojeća radna mjesta ne bi bila zatvorena. Prema procjenama, te kompanije zapošljavaju 20.000 ljudi."

Ali veliki dio Ben Alijevih sredstava nalazi se na bankovnim računima u inostranstvu.

Abderrahmen Ladgham je ministar zadužen za povrat tog novca, uglavnom iz Evrope i Sjedinjenih Država.

"Rekao sam im: 'Kad je Ben Ali krijumčario novac i imovinu u vaše zemlje, vi ste to prihvatali. Niste se potrudili da ga pitate odakle novac dolazi. Sada, kad ga želimo natrag, govorite nam da želite biti sigurni da će ga Vlada potrošiti, i to na transprentan način“, kaže on.

Ojačati ekonomiju

Vlada se nada da će prodajom imovine da zaradi najmanje 1,5 milijardi eura i time ojača ekonomiju, ali i da okonča godine pronevjera i korupcije.

Ben Ali više nije na vlasti, ali jahta njegove porodice još je usidrena u gradskoj marini.

Bivši predsjednik je jahtu nazvao Sloboda... i brutalno se obračunao sa sopstvenim narodom kad je upravo to tražio od njega.

Izvor: Al Jazeera