U Pakistanu ubijen utjecajni lider Al Kaide

Taktika zračnih udara nanijela je velike udarce Al Kaidi u graničnom području Pakistana i Afganistana (Reuters)

Pakistanski plemenski izvori kazali su u subotu da je u napadu američke bespilotne letjelice ubijen visoki zapovjednik Al Kaide, što je još jedan udarac za militantnu islamističku skupinu koja je ranije bila metom brojnih sličnih američkih napada.

Zapovjednik Abu Zaid i još deset boraca ubijeni su u napadu bespilotne letjelice na njihovo skrovište u pokrajini Sjevernom Vaziristanu, rekli su izvori.

Abu Zaid je tek nekoliko dana prije napada došao u to sklonište u pokrajini koja graniči s Afganistanom, dodali su izvori.

Vođa od juna

Pakistanski obavještajni dužnosnici kazali su da znaju za taj napad, koji se dogodio u četvrtak, ali nisu mogli potvrditi i identitet ubijenih boraca al-Kaide.

Zaid je u junu zamijenio Abua al-Libija na mjestu jednog od najutjecajnijih zapovjednika Al Kaide, nakon što je i al-Libi ubijen u napadu američke bespilotne letjelice.

Taktika zračnih udara nanijela je velike udarce Al Kaidi u graničnom području Pakistana i Afganistana, ali je dovela i do narušavanja odnosa između Islamabada i Washingtona.

Al Kaida je značajno oslabljena od ubistva lidera ove organizacije Osame bin Ladena u akciji američkih specijalaca u Pakistanu u maju 2011. godine.

Kritike Vlade

Pakistanska Vlada često kritizira napade bespilotnih letjelica i opisuje ih kao kršenje suvereniteta zemlje, ali američki zvaničnici tvrde da je to glavno oružje u borbi protiv talibanskih boraca.

 

SAD rijetko u javnosti raspravlja o programu bespilotnih letjelica u Pakistanu.

Nekoliko bombaša samoubica u srijedu se kamionom punim eksploziva zaletjelo u vrata vojnog kampa u Južnom Vaziristanu, a poginula su tri vojnika, dok ih je 20 ranjeno, rekli su sigurnosni zvaničnici.

Mnogi su ranjeni kada se usljed eksplozije srušio krov vojne bolnice u kampu, rekli su zvaničnici koji nisu htjeli biti imenovani.

Izvor: Agencije