U Pakistanu održan Samit D8

Na kraju samita predstavnici osmorke potpisali su Povelju D8 (EPA)

Muslimanski lideri založili su se za bližu saradnju, pokrenuli inicijativu za formiranje banke za posticaj međusobne trgovine, ali se dotakli i dogovorenog prekida vatre u Gazi i potrebe na mirnim rješenjem krize u Maliju na Razvojnom samitu osmorke (D8) u Pakistanu.

Zvanični Islamabad se nada da će taj prvi veliki međunarodni skup u toj zemlji u posljednjih osam godina poslati svijetu drugačiju sliku o Pakistanu, koji je preuzeo predsjedavanje grupom koju čine još Bangladeš, Egipat, Indonezija, Iran, Nigerija, Malezija i Turska.

Na kraju samita u četvrtak predstavnici osmorke potpisali su Povelju D8, koju je visokorangirani zvaničnik pakistanskog Ministarstva vanjskih poslova Jalil Abas Jilani ocijenio kao “krunu divne konferencije”, prenosi AFP.

Bezbjednost je bila podignuta na najviši nivo u Islamabadu, gdje se održavao Samit D8, uz prisustvo na hiljade dodatnih policijskih i paravojnih snaga.

Četvrtak je proglašen djelimičnim državnim praznikom, pa su motocikli bili zabranjeni u blizini vladinih zgrada a škole bile zatvorene.

Grupa D8 formirana je 1997. godine, s ciljem unapređenja razvojne saradnje između zemalja članica, uglavnom muslimanskih država, s izuzetkom Nigerije, u kojoj su značajno zastupljeni kršćani.

Izvor: Agencije