U padu afganistanskog helikoptera 17 mrtvih

Helikopter se srušio na jugu Afganistana (EPA)

U padu vojnog helikoptera, koji se dogodio na jugu Afganistana, poginulo je 17 osoba, od čega 12 vojnika i pet članova posade, objavile su lokalne i vojne vlasti.

Pad helikoptera Mi-17 dogodio se zbog tehničkog kvara, a vlasti su konstatirale kako je time nanesen težak udarac mladim zrakoplovnim snagama Afganistana.

Pad se dogodio u pokrajini Zabul zbog “tehničkog problema”, potvrdio je jedan od zapovjednika afganistanskih zrakoplovnih snaga, koji je želio ostati neimenovan.

To je najteža zrakoplovna nesreća za afganistanske zrakoplovne snage otkako je u prosincu NATO završio svoju borbenu misiju u toj zemlji.

Loše održavanje helikoptera

U međuvremenu je glasnogovornik talibanskog pokreta Kari Yusuf Ahmedi poručio kako su helikopter afganistanskih snaga raketnim projektilom srušili talibani.

Transportni helikopter Mi-17 je ruske proizvodnje, piše agencija AFP.

Nesreće helikoptera velika su opasnost za afganistanske vojnike koji o njima ovise kako bi pristupili visokim planinskim područjima.

Afganistanska vojska ima 83 helikoptera Mi-17 i za nju je velik problem “nedostatno održavanje”, kaže Graeme Smith, analitičar nevladine udruge Međunarodna krizna skupina.

Vojska ima ukupno 150 letjelica i 390 pilota, prenosi agencija Reuters.

Izvor: Agencije