U oružanom napadu u Bagdadu ubijene 23 osobe

Iračke vlasti još uvijek se nisu službeno oglasile o napadu (EPA)

Nakon višednevnog primirja, u petak navečer u Bagdadu su ponovo izbili sukobi u kojima je, po zadnjim podacima, ubijeno najmanje 23 demonstranata, dok Washington upozorava na “upletanje” Teherana u Iraku i uvodi sankcije pripadnicima milicija bliskih Iranu.

Policija i liječnici kažu da je riječ o najsmrtonosnijem incidentu koji se dogodio u glavnome iračkom gradu u posljednjih nekoliko sedmica, tvrdi Hina.

U pucnjavi u petak navečer kada su se naoružane osobe dovezle do parkirališta višespratnice blizu Bagdada, koji su demonstranti prije nekoliko sedmica zauzeli, ranjeno je 127 osoba.

Hiljade Iračana prije nekoliko sedmica zaposjelo centralni bagdadski trg i tri obližnja mosta koja vode do Zelene zone, zahtijevajući suštinske reforme i čelnike dostojne povjerenja koji će iračke državne interese staviti iznad svega.

Američke sankcije paravojnim čelnicima

Pripadnici snaga sigurnosti kazali su da nisu uspjeli identificirati napadača koji je pucao na demonstrante. 

Smrtonosni napad u petak došao je samo nekoliko sati nakon što je Washington uveo sankcije trojici paravojnih čelnika iza kojih stoji Iran optužujući ih da upravljaju ubijanjem iračkih prosvjednika. 

Irak potresaju masovni protesti od početka oktobra.

Do sada je ubijeno preko 460 Iračana, a čak 17.000 ih je povrijeđeno, saopštila je Visoka komisija za ljudska prava Iraka.

Irački parlament 1. decembra je prihvatio ostavku premijera Adela Abdul-Mahdija pod pritiskom protesta protiv korupcije i loših životnih uslova u zemlji.

Izvor: Agencije