Oglasi

U okviru desničarskog AfD-a osnovana jevrejska sekcija

Lokalni mediji su izvijestili da se novoj sekciji 'Jevreji unutar Alternative za Njemačku' pridružilo 19 osoba.
Uprkos kontinuiranom umanjivanju zločina Holokausta, AfD je privukao neke pripadnike jevrejske zajedniceArhiva

Jevreji pripadnici desničarske partije Alternativa za Njemačku sastali su se Wiesbadenu, gdje su osnovali jevrejsku sekciju unutar te partije, što su mnogi pripadnici jevrejske zajednice osudili, javlja AP.

Lokalni mediji izvijestili su da se novoj sekciji "Jevreji unutar AfD-a" pridružilo 19 osoba, prenosi američka agencija.

Protiv ove grupe u obližnjem Frankfurtu protestiralo je gotovo 250 ljudi, a 17 organizacija jevrejske zajednice sastavile su početkom sedmice saopćenje u kojem navode da je "AfD partija u kojoj antisemitizam i poricanje Holokausta imaju utočište".

Retorika protiv muslimana

Uprkos kontinuiranom umanjivanju zločina Holokausta, ova tvrdokorna desničarska partija je privukla neke pripadnike jevrejske zajednice na osnovu njene retorike protiv muslimanskih imigranata, navodi agencija.

Predsjednik AfD-a pohvalio je u junu "njemačke uspjehe u prošlosti", ocijenivši da je nacistički režim bio "tek sitna mrlja na nacionalnoj historiji".

"[Adolf] Hitler i nacisti su tek sitnica u njemačkoj slavnoj hiljadugodišnjoj historiji", rekao je Alexander Gauland na saboru omladine AfD-a u istočnoj saveznoj pokrajini Tiringiji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.