Oglasi

U "Offsideu" svi proglašeni krivima

Petnaest optuženih za namještanje utakmica Prve hrvatske nogometne lige osuđeni na zatvorske kazne od šest do deset mjeseci, a većina ih, u roku od 15 dana, mora vratiti nezakonito stečeni novac.
Nogometaši i sportski radnici osuđeni su za namještanje osam prvoligaških utakmica i tri pokušaja namještanjaPixsell

Svih 15 optuženih u slučaju „Offside“ na zagrebačkom Županijskom sudu u utorak su proglašeni krivim za namještanje utakmica Prve hrvatske nogometne lige, pri čemu su dvojica nepravomoćno osuđena na uslovne, ostali na zatvorske kazne od šest do deset mjeseci, a većina ih u roku od 15 dana moraju vratiti nezakonito stečenih 1,2 miliona kuna, prenosi Hina.

Najstrože kazne, od po deset mjeseci zatvora, sutkinja Gordana Mihela Grahovac izrekla je bivšem pomoćnom treneru Croatia Sesveta Goranu Jerkoviću, proglasivši ga krivim za posredovanje u podmićivanju, te nogometašu tog kluba Mariju Čižmeku, koji je bio glavna spona između podmićenih nogometaša i organizatora namještanja utakmica koji su ranije osuđeni na po godinu zatvora.

Sportski direktor i sin vlasnika Croatia Sesveta Tomislav Zubak osuđen je na devet mjeseci zatvora zbog pomaganja, a na iste zatvorske kazne zbog udruživanja za počinjenje kaznenog djela i primanja mita nepravomoćno su osuđeni nogometaši Croatia Sesveta Ivan Banović, Jasmin Agić, Ante Pokrajčić i Miljenko Bošnjak.

Uhapšen zbog razbojništva

Za ista kaznena djela, na osam mjeseci zatvora osuđeni su i njihovi saigrači Dario Šušak i Saša Mus, pri čemu je Šušak na izricanje presude doveden iz istražnog zatvora jer je nedavno, prema neslužbenim informacijama, uhapšen zbog razbojništva.

Na sedam mjeseci osuđeni su Varteksovi nogometaši Miljenko Mumlek i Andrija Balajić, te nogometaš Međimurja Nikola Melnjak, dok je njegov suigrač Neven Vuljanko osuđen na šest mjeseci.

Nogometaš Croatia Sesveta Marko Guja uslovno je osuđen na sedam mjeseci, jer je u vrijeme počinjenja kaznenih djela bio mlađi punoljetnik, a nogometaš Varteksa Zoran Ivančić uslovno na osam mjeseci, kojem je sud kao olakšavajuću okolnost uzeo to što je pridonio razotkrivanju kaznenih djela.

Spomenuti nogometaši i sportski djelatnici Croatia Sesveta, Varteksa i Međimurja su nakon sedam mjeseci suđenja osuđeni za namještanje osam prvoligaških utakmica i tri pokušaja namještanja.

Pritom su ostvarili korist od najmanje 1,2 miliona kuna ili 165.500 eura koje moraju uplatiti državi u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. Novac bi trebala vratiti desetorica, a najviše Banović (28.500 eura), Agić (26.500), Jerković (25.000) i Čižmek (20.500).

Šestorica od njih su tokom suđenja priznali krivicu za namještanje utakmica i klađenje na dogovorene rezultate, dok je ostalima krivnja dokazana zahvaljujući odbranama ostalih optuženika i zapisima iz telefonskih razgovora.

Suoptuženici su u razgovorima koristili i šifre, pa je tako utakmica značila automobil Smart, a iznos za namještanje utakmica „prijeđeni kilometar“.

„Očito u njihovom slučaju, lopta na utakmicama koje su namještali nije bila okrugla“, kazala je sutkinja u obrazloženju presude, dodavši da optuženici nisu omogućili neizvjesnost utakmice i pobjedu spretnijeg i boljeg već organizatorima bogaćenje putem klađenja.

No, „fair play“ koji je izostao na utakmicama, došao je do izražaja na sudu jer su svi optuženici bili na svih 15 rasprava. Također, sud im je kao olakšavajuće okolnosti uzeo u obzir što su njihovi klubovi bili u lošim financijskim situacijama te im nisu plaćale obaveze, dok su oni morali državi podmirivati svoje obaveze.

Dogovori s USKOK-om

Također, oni su trajno odstranjeni iz nogometa, nezaposleni su i sad su na početku odluke s čime će se baviti u životu. Optužnicom je bilo obuhvaćeno još šest okrivljenika, no oni su se prije suđenja nagodili s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK).

Tri organizatora namještanja lanjskih proljetnih utakmica Prve hrvatske nogometne lige dobila su po godinu zatvora i zajedno moraju vratiti blizu milion eura koje su nezakonito zaradili kladeći se na namještene utakmice.

Riječ je o bivšem treneru u omladinskoj ekipi zagrebačkog Dinama Vinku Šaki, te dvojici slovenskih državljana Dini Laliču i Admiru Suljiču.

S USKOK-om su se nagodili i nogometaši Međimurja Danijel Mađarić i Mario Darmopil, te njegov menadžer Mario Marenić.

Darmopil se nagodio na osam mjeseci zatvora i vraćanje 20.500 eura, Mađarić na sedam mjeseci zatvora i vraćanje 6.000 eura, a Marenić je uslovno osuđen na godinu i dva mjeseca uz rok kušnje od četiri godine. On je državi dužan 4.500 eura.

Nepravomoćna presuda objavljena je u vrijeme kad hrvatski nogomet trese najnovija korupcijska afera u kojoj su u glavnim ulogama dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željko Širić i povjerenik za suđenje Stjepan Djedović, osumnjičeni za primanje mita "radi poštenog suđenja".

Izvor: Agencije