U Novom Sadu uništena izložba o razaranju Vukovara

Vukovar, Izložba, Fotografije, Novi Sad
Izlozi se nalaze u jednom prolazu u glavnoj pješačkoj ulici, Zmaj Jovinoj (Facebook/Šok Zadruga 2)

Nepoznati počinitelji porazbijali su šest izloga u kojima su se nalazile umjetničke fotografije s izložbe “Vukovar – ubijanje jednog grada”, postavljene povodom 25. godišnjice ratnog razaranja ovog hrvatskog grada.

Na razbijenim izlozima napisano je: “A ubijanje Srba, stoko”, prenosi Beta.

Izlozi se nalaze u jednom prolazu u glavnoj pješačkoj ulici, Zmaj Jovinoj, u samom središtu Novog Sada.

Opomena za buduće generacije

Izložbu “Vukovar – ubijanje jednog grada” organizirali su Art klinika iz Novog Sada i Žene u crnom iz Beograda.

Autor fotografija jest Srđan Veljović.

“Izložba, koja će trajati mesec dana, iznosi na videlo ono što većina ljudi u ovoj zemlji nije želela niti želi da zna – zločine u Vukovaru. Izložba je i čin saosećanja, solidarnosti i odgovornosti prema žrtvama zločina u Vukovaru”, piše u opisu izložbe.

Izložba je otvorena 18. studenog i trebala je trajati mjesec dana.

Autor Srđan Veljović rekao je agenciji Beta na otvaranju izložbe da mu je namjera kroz fotografije opomenuti na uništavanje Vukovara kako se budućim generacijama više nikada ne bi dogodile takve strahote.

Prilika za prisjećanje

Nikola Džafo iz Art klinike rekao je za Betu da nije slučajno što je izložba postavljena baš u Novom Sadu, jer je to prilika da se taj grad prisjeti i opomene uloge koju je tadašnji Novosadski korpus bivše Jugoslavenske narodne armije imao u uništavanju Vukovara.

Staša Zajović iz Žena u crnom kazala je da je Vukovar velika mrlja na savjesti građana Vojvodine, ali je podsjetila da je Vojvodina u to vrijeme, prije 25 godina, bila i sjedište antiratnog i građanskog otpora režimu Slobodana Miloševića.

Izvor: Agencije