U Novom Sadu privedena novinarka ‘zbog širenja panike’

Novosadska policija je u srijedu privela novinarku portala 'Nova.rs' Anu Lalić (Nova.rs)

Novosadska policija u srijedu je privela novinarku portala Nova.rs Anu Lalić, zbog teksta “KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre”. Uprava Kliničkog centra je odmah obavijestila policiju i tužilaštvo, tvrdeći da je novinarka “današnjim tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove”. Policija je ja ubrzo stigl na vrata stana Ane Lalić.

Kasno u srijedu naveče, kako je potvrdio njen advokat Srđan Kovačević, Ani Lalić je određeno zadržavanje od 48 sati, “zbog sumnje da bi mogla da ponovi krivično delo, objavljivanja tekstova koji izazivaju paniku i nerede”. Kovačević je izjavio da saslušanja nije bilo, već da joj je samo uručeno rješenje.

“Bio sam prisutan tokom pretresa, policija se korektno ponašala. Izvršili su pretres njenog stana i zadržali laptop i dva mobilna telefona – službeni i privatni. Potom su je doveli u policijsku stanicu i iskucali joj rešenje”, rekao je advokat i potvrdio da će Ana Lalić biti u pritvoru “dok je ne saslušaju”. Slučaj pritvorene novinarke je za kratko vrijeme postao glavna tema na socijalnim mrežama i portalima, odakle joj stižu brojne poruke podrške kolega i prijatelja, koji tvrde da je privođenje Ane Lalić “atak na novinarsku profesiju”.

‘Novinari se ne mogu ućutkati’

Glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović kaže da nema tih zaključaka, uredbi i vanrednih stanja koji mogu ograničiti novinarki i novinara kao što je Ana Lalić da ne rade svoj posao. “Ne mogu ućutkati ni ostalih 80 novinara i urednika, osim da ih sve odvedu u pritvor”, rekao je Simonović.

“Ana Lalić je vrhunski profesionalac, hrabra novinarka, koja neće nikad ustuknuti pred silom, bilo da dolazi od vlasti, mafije, policije, tužilaštva, što je sad u Srbiji, nažalost, sve izmešano. Najlažljivija vlast ‘u novijoj srpskoj istoriji’ se, okuražena vanrednim stanjem, drznula da hapsi čestite novinare, pod optužbom da lažima šire paniku”, saopštila je redakcija Nove.rs.

Iz prvih reagovanja javnih ličnosti na ovaj slučaj izdvaja se ona direktora Fonda za otvoreno društvo Milana Antonijevića: “Država mora da se bori protiv virusa, ne protiv novinara i slobode medija.”

Kako je Ana Lalić “uspaničila” Klinički centar? Ne mogu biti sporne informacije iz teksta da je svaki peti oboljeli od korona virusa u Vojvodini medicinski radnik, što je potvrdio i predsjednik vojvođanske Vlade Igor Mirović. Nije sporno ni da je u novosadskom Kliničkom centru sedam sestara sa Infektivne klinike u izolaciji, a jedna od njih pod visokom temperaturom.

Moguće je da je policiji i tužilaštvu najzanimljiviji onaj dio teksta za koji se izvor ne navodi, odnosno ime ljekara koji je to izjavio.

Osoblje bez maske, kape, mantila…

U subotu uveče medicinske sestre koje rade u takozvanom Korona centru su se pobunile i nisu htele da uđu kod pacijenata, jer nije bilo zaštitne opreme. Posle par sati je stiglo nešto malo”, kaže lekar KCV (ime poznato redakciji) za Nova.rs, napominjući da je nestašica opreme najveći problem za osoblje koje radi u “Korona centru”, kao i za ostale koji rade sa potencijalnim pacijentima.

“U petak je koleginica, specijalista urgentne, bez ikakve zaštitne opreme – dakle, bez maske, kape, mantila – intubirala pacijenta sa obostranom pneumonijom, koji je visokorizičan. Kolege su očajne, posebno anesteziolozi i infektolozi, koju su praktično gurnuti u prvi plan i stalno dežuraju”, prenela je Ana Lalić reči neimenovanog ljekara.

Da hirurških maski nema dovoljno, piše u tekstu, potvrdio je i doktor sa Urgentnog centra, koji je sa “jednom maskom uradio tri operacije”.

U Kliničkom centru se trenutno liječe 54 pacijenta od korona virusa, od kojih je šestoro u izuzetno teškom stanju i njihovo liječenje zahtijeva primjenu mehaničke ventilacije. U saopštenju te ustanove izraženo je ogorčenje zbog “netačnog, neproverenog i zlonamernog izvještavanja” o radu Kliničkog centra te da su “iznete informacije neistinite i da KCV raspolaže dovoljnom količinom potrebnih lekova, sanitetskog materijala i lične zaštitne opreme”.

Ana Lalić: Ne dam moje izvore

“Zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda, Klinički centar Vojvodine o svemu ovome je obavestio nadležno tužilaštvo i policiju”, dodaje se u saopštenju te dodaje da su “zdravstveni radnici i novinari na istom zadatku – prvi da se bave lečenjem, a drugi da istinito izveštavaju”.

Reagovala je i Ana Lalić, složivši se Kliničkim centrom Vojvodine da je ugled ove ustanove narušen, “ali ne mojim pisanjem, već vašim sramotnim tretmanom sopstvenih radnika”.

“Ugled vam jeste narušen time što, umesto da zaštitite sopstvenu profesiju od politikantstva, podržavate i učestvujete u licemerju i vlastodržačkoj zameni teza da su građani krivi što imamo najmanji broj zaraženih u regionu, a najviše preminulih. Ugled vam je narušen zato što ne stojite iza svojih diploma i ne kažete ono što i većina vaših kolega iz cele Evrope: ‘U problemu smo. Nemamo zaštitnih sredstava. Nemamo dovoljno medicinskih radnika. Treba nam pomoć!’ Urušen je vašim učestvovanjem u farsi kojom nas ubeđuju da su nam bolnice najbolje opremljene u regionu, dok vam u tim istim bolnicama malter pada po glavama, na kojima nema zaštitnih kapa. Možete pretiti i narodnom milicijom, i tužilaštvom, ja svoje izvore nikome, ni po koju cenu, odati neću, jer, za razliku od vas, ja brinem o njihovim životima i sudbinama. P.S. – I u startu se odričem sva tri obroka u pritvoru”, kazala ja Ana Lalić.

Izvor: Al Jazeera