U Norveškoj lani prodana trećina električnih automobila

Električni automobil, Automobil, Električna energija
Među osam modela su električne verzije SUV-ova 'Kuga' i 'Puma' i sedan 'Mondeo' (Reuters)

Gotovo trećina prodatih automobila u Norveškoj u prošloj godini bili su na potpuno električni pogon, što je novi svjetski rekord, dok se ova država sprema do 2025. godine potpuno prestati s prodajom vozila s motorima s unutrašnjom sagorijevanjem.

Norveška cestovna federacija – NRF saopćila je da je udio električnih automobila u ukupnoj prodaji vozila u Norveškoj u 2017. godini skočio na 31,2 posto, dok je prethodne godine glasio 20,8 posto.

Reuters je javio da Norveška stimulira prodaju električnih automobila oslobađanjem velikog dijela poreza te im nudi pogodnosti poput besplatnog parkinga i mjesta za punjenje baterija.

Svjetski lider

“Ovo je mali korak prema cilju 2025. godine”, rekao je čelnik NRF-a Oeyvind Solberh Thorsen, aludirajući na datum kada parlament planira zabraniti prodaju automobila s pogonom na fosilna goriva.

No, put do toga je dug, jer je više od dvije trećine prodatih novih automobila u 2017. godini od ukupne brojke od 148.000 bilo s pogonom na fosilna goriva, ili se radilo o hibridima.

Norveška je svjetski lider u prodaji električnih automobila po broju stanovnika.

Izvor: Agencije