U Nigeriji oteto 25 djevojčica

Pozivajući se na izjave roditelja čija su djeca kidnapovana, agencija Reuters je prenijela da se napad odigrao tokom noći (AP)

Najmanje 25 djevojčica kidnapovano je iz jednog grada na sjeveroistoku Nigerije, a svjedoci vjeruju da su za otmicu odgovorni militanti Boko Harama.

Pozivajući se na izjave roditelja čija su djeca kidnapovana, agencija Reuters je prenijela da se napad odigrao tokom noći.

Prvo su, kako su naveli, naredili svim ženama da krenu sa njima, a poslije su pustili starije.

Oko 200 djevojčica, starosti između 12 i 15 godina, oteto je polovinom aprila u selu Varabe, u državi Borno, kada su naoružani ljudi stigli u selo s dva kamiona i odvezli ih u nepoznatom pravcu.

Još 200 djevojčica u zatočeništvu

Nakon toga se oglasio vođa Boko Harama Abubakar Šekau, kojeg je u u septembru navodno ubila nigerijska vojska, i rekao da će prodati djevojčice jer su one “njegova svojina”.

Vlasti Nigerije pokušavaju da obezbijede oslobađanje 200 djevojčica.

Načelnik nigerijske vojske, vazduhoplovni maršal Aleks Bade, objavio je u petak da su vlasti postigle dogovor sa Boko Haramom o prekidu vatre, koji bi omogućio oslobađanje djevojčica koje su otete dok su polagale ispite u srednjoj školi u gradu Čibok na sjeveroistoku zemlje u aprilu.

Grupa Boko Haram, čije ime u grubom prevodu glasi “zapadno obrazovanje je grešno”, Organizacija je naročito aktivna na sjeveroistoku Nigerije.

Procjenjuje se da su u napadima ove organizacije stradale hiljade ljudi, a poznata je po napadima na zabačena sela i njihovom spaljivanju, podmetanju bombi po crkvama i kidnapiranju učenica iz škola i internata.

Izvor: Agencije