Oglasi

U New Yorku vanredno stanje zbog gripe

Dvadesetero djece umrlo, gripom zaraženo 19.000 građana, a epidemija se proširila u cijeloj saveznoj državi New York.
Tokom sljedećih 30 dana su ukinuti propisi koji ovlašćuju njujorške apotekare da cijepe jedino odrasle osobe starije od 18 godinaAP

Guverner američke savezne države New York Andrew Cuomo objavio je vanredno stanje zbog epidemije gripe koja je pogodila više od 19.000 osoba u državi, te je stoga ovlastio i apotekare da cijepe bebe i djecu, prenosi Hina.

Ta vanredna mjera koju je donio guverner Cuomo poduzeta je jer se epidemija proširila u cijeloj saveznoj državi, a mogla bi trajati još nekoliko sedmica.

Najmanje 28.747 slučajeva gripe popisano je u Sjedinjenim Američkim Državama ove zime, a 20 djece je umrlo od bolesti, javljaju Savezni centri za nadzor i prevenciju bolesti.

Širenje virusa

Vjerojatno su brojke još puno više jer se brojni bolesnici ne obraćaju ljekarima.

Kako bi zaustavio širenje virusa, guverner Cuomo je ocijenio da je tokom sljedećih 30 dana ključno ukinuti propise koji ovlašćuju njujorške apotekare da cijepe jedino odrasle osobe.

"Radi se o najgoroj epidemiji gripe, u najmanju ruku od 2009, a virus je aktivan u cijeloj državi New York sa slučajevima zabilježenima u 57 okruga i pet četvrti u gradu New Yorku", saopćio je Cuomo, objašnjavajući zašto je proglasio vanredno stanje u svojoj državi.

U državi New York zaraza gripom koja je zahvatila 4.404 osoba prošle zime, eksplodirala je ove zime, s 19.128 oboljelih.

Izvor: Agencije
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.