U nasilju u sirijskoj zoni primirja 167 poginulih

U subotnjem okršaju ubijeno je najmanje 37 vladinih vojnika i savezničkih suboraca te 28 pobunjenika (Arhiva)

U borbama između snaga sirijske vlade i pobunjenika u zoni primirja, koje su se nastavile i u subotu, na obje je strane poginulo 167 ljudi u zadnjih 48 sati, javljaju promatrači iz nevladinog udruženja Sirijski promatrači za ljudska prava (SOHR).

Pobunjeničke grupe u subotu su pokrenule novi napad protiv vladinih snaga u ruralnim dijelovima pokrajine Hama, navodi SOHR, prenosi Hina.

Pobunjenici su ispalili desetke raketa, a bombaš samoubojica detonirao je automobil napunjen eksplozivom ciljajući lokalne vladine snage, kazali su promatrači.

Pobunjenički protivnapad dio je oštrih sukoba između dvije strana u Hami koja je dio demilitarizirane zone uspostavljene u septembru.

U subotnjem okršaju ubijeno je najmanje 37 vladinih vojnika i savezničkih suboraca te 28 pobunjenika, navodi SOHR.

Poprište žestokih sukoba

Ruralna Hama bila je poprište žestokih sukoba u zadnjih nekoliko dana.

Sirijska državna novinska agencija SANA navodi da su vladine snage odbacile pobunjenički napad u Hami i nanijele žrtve pobunjenicima.

Krajem aprila, snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, koje imaju podršku Rusije, počele su veliku ofenzivu protiv pobunjenika u pokrajinama Hama i Idlib. Zbog eskalacije, hiljade ljudi su raseljene, a ubijeno je najmanje 357 civila, navodi SOHR.

U septembru su Rusija i Turska, koja podržava neke pobunjeničke grupe, dogovorile uspostavu demilitarizirane zone u enklavi Idlib. 

U Siriji od 2011. godine bijesni rat u kojem je poginulo više od 370.000 i raseljeno više miliona ljudi. 

Izvor: Agencije