U napadu u Siriji ubijen veteran Al-Kaide

Al-Masri (u sredini) nadgledao osnutak i operacije velikog broja Al-Kaidinih baza u Afganistanu, tvrdi Pentagon (AP)

Pentagon je objavio da je u bombardiranju u Siriji ubio Abu Hanija al-Masrija, veterana Al-Kaide koji se 1980-ih priključio toj organizaciji.

Al Masri, ubijen 4. februara u pokrajini Idlibu, “bio je povezan s Osamom bin Ladenom i s Aymanom al Zawahirijem”, sadašnjim vođom Al Kaide, rekao je u saopćenju glasnogovornik Pentagona Jeff Davis.

“U 1980-im i 90-im je nadgledao osnutak i operacije velikog broja Al-Kaidinih baza u Afganistanu, gdje je regrutirao, indoktrinirao, uvježbavao i opremao hiljade terorista koji su se poslije raširili u toj pokrajini i u svijetu”, rekao je Davis.

Pentagon je uz to preuzeo odgovornost za bombardiranje dan ranije u pokrajini Idlibu u kojemu je “ubijeno 10 ekstremista u zgradi koju je džihadistička mreža koristila za sastanke”.

Napadi na ISIL

Američki udari u Siriji dugo su bili usmjereni na grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL). No u zadnjih nekoliko mjeseci učestali su udari na Al-Kaidu, podsjeća agencija Hina.

Ova bombardiranja “slabe sposobnost Al Kaide da planira napade na SAD i na njegove interese u svijetu”, istaknuo je Jeff Davis.

Pokrajina Idlib je uglavnom u rukama bivšeg sirijskog ogranka Al Kaide, Fath al-Shama koji je službeno prekinuo s matičnom organizacijom.

Fath al-Sham se pridružio sirijskim pobunjeničkim grupama.

Abu Hani al Masri je uz svoju djelatnost u Afganistanu, bio, tvrdi Pentagon, jedan od osnivača egipatske grupe Islamski džihad.

Ta je “prva sunitska grupa koja je počela izvoditi bombaške napade”, istakao je Davis u saopćenju.

Izvor: Agencije