U napadu u Kabulu osam mrtvih i 33 ranjenih

U eksploziji u ranim jutarnjim satima zapalila su se dva vozila (EPA)

Najmanje osam osoba je ubijeno u eksploziji bombe pred ulazom u univerzitet u Kabulu u petak, saopćili su policija i zdravstveni zvaničnici.

Wahidullah Mayar, glasnogovornik Ministarstva zdravlja, objavio je na Twitteru da su još 33 osobe ranjene u eksploziji.

“U eksploziji u ranim jutarnjim satima zapalila su se dva vozila. Nejasno je da li je napad izveo bombaš samoubica, ili je izveden bombom na daljinsko upravljanje”, kazao je glasnogovornik policije Kabula Ferdous Faramarz.

U kompleksu univerziteta nalazi se nekoliko hostela, u kojima brojni studenti stanuju, te učionice, u kojima prisustvuju nastavi i provode istraživanja.

Iako je petak početak sedmice u Afganistanu, Massoud, profesor ekonomije, koji, poput većine Afgnistanaca, koristi samo ime, izjavio je da je nekoliko studenata prisustvovalo pravosudnim ispitima kada je došlo do eksplozije, prenosi agencija AP.

Niko nije preuzeo odgovornost

Nijedna grupa nije odmah preuzela odgovornost za napad, posljednji koji se desio u Kabulu.

Talibani i oružana grupa Islamska država Irak i Levant – ISIL često izvode napade velikog obima u gradu, atakirajući na afganistanske snage, vladine zvaničnike i manjinske šiite.

Do napada je došlo samo nekoliko sedmica nakon unutarafganistanskog razgovora u Dohi, Katar, između afganistanskih zvaničnika i predstavnika talibana.

Obje strane su tom prilikom pozvale da se civilne žrtve svedu na nulu, imajući u vidu rastući broj žrtava u ratom razorenoj zemlji.

U izjavi objavljenoj nakon zaključaka dvodnevnih razgovora, obećane su garancije za sigurnost javnih institucija, poput obrazovnih ustanova, vjerskih škola, bolnica, tržnica, brana i poslovnih lokacija.

Ipak, nekoliko napada širom zemlje dogodilo se tokom i poslije ovih razgovora, rezultirajući novim civilnim žrtvama.

Izvor: Al Jazeera i agencije