U napadu na saudijski aerodrom poginula jedna, ranjeno sedam osoba

Husi su 12. juna izveli napad na isti aerodrom, u kojem je ranjeno 26 osoba. (Reuters)

Jedna je osoba ubijena, a sedam je ranjenih u napadu Husa na saudijski aerodrom Abha, a sumnja se da je napad izveden dronom, prenijela je u nedjelju saudijska televizija Al-Arabija, pozvavši se na svog dopisnika.

Sirijac s prebivalištem u Saudijskoj Arabiji umro je od rana zadobivenih u napadu, navodi Al Arabija.

Husi su 12. juna izveli napad na isti aerodrom, u kojem je ranjeno 26 osoba.

U nekoliko proteklih mjeseci Husi su pojačali napade projektilima i dronovima na saudijske gradove.

Vojna koalicija pod saudijskim vodstvom uzvratila je raketiranjem vojnih položaja Husa kod grada Hodeidah i glavnog grada Sane.

Eskalacija napada

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija i SAD u zajedničkoj su izjavi, koju je objavila saudijska ambasada u Washingtonu u nedjelju, izrazili zabrinutost zbog eskalacije napada Husa, ali nisu spomenuli posljednje napade dronovima.

Također su izrazili zabrinutost zbog “opasnosti koje predstavljaju za mir i sigurnost destabilizirajuće aktivnosti Irana u Jemenu i široj regiji” te su naveli i napade na naftne tankere u Omanskom zaljevu.

Eskalacija sukoba prijetnja je mirovnom sporazumu pod pokroviteljstvom UN-a  i povlačenju snaga iz grada Hodeidah, koji je postao ključan u ratu prošle godine kada je koalicija pokušala zauzeti luku kako bi odsjekli glavnu opskrbnu liniju Husa i žilu kucavicu za milione Jemenaca.

Izvor: Agencije