U napadu na jugu Tajlanda najmanje 15 mrtvih

Napadači su koristili eksploziv i šiljke po cestama kako bi usporili progonitelje (EPA)

Separatistički pobunjenici ubili su najmanje 15 i ranili četiri dobrovoljca seoske odbrane u kasnim noćnim pucnjavama na sigurnosnom kontrolnom punktu na jugu Tajlanda s muslimanskom većinom, saopćili su u srijedu sigurnosni dužnosnici.

U izgredu koji u vlasti opisale kao najveći oružani napad posljednjih godina napadači u južnoj provinciji Yala koristili su u utorak kasno navečer eksploziv i šiljke po cestama kako bi usporili progonitelje.

“To je vjerojatno djelo pobunjenika”, rekao je Reutersu regionalni glasnogovornik snaga sigurnosti pukovnik Pramote Prom-in, prenijela je Hina.

“Ovo je jedan od najvećih napada u posljednje vrijeme”, kazao je.

Smrtonosna pobuna

U većinski budističkom Tajlandu separatistička pobuna u provincijama Yala, Pattani i Narathiwat koje nastanjuju malezijski muslimani od 2004. godine odnijela je gotovo 7.000 života, navodi organizacija Deep South Watch koja prati nasilje.

Za posljednji napad niko nije preuzeo odgovornost.

Yala, Pattani i Narathiwat bili su dio nezavisnog malajskog muslimanskog sultanata prije nego što ih je Tajland anektirao 1909. Neke pobunjeničke grupe na jugu rekle su da se bore za uspostavu nezavisne države.

Izvor: Agencije