U muzeju zloglasnog Stasija

Prošlo je 25 godina od kada su stanovnici Istočne Njemačke upali u prostorije zloglasne tajne policije u Berlinu. Ovih dana otvorena je izložba u znak sjećanja na ono što se dešavalo unutar zidova sjedišta Stasija.

U bezimenoj ulici iza bezlične fasade skrivalo se bivše sjediše zloglasne istočnonjemačke tajne policije Stasi. Gornji spratovi i danas izgledaju isto kao i nekada, u hramu represivnog državnog aparata.

„Toliko gluposti izrečeno je protiv egzekucija i smrtnih kazni. To su gluposti, drugovi. Ubijajte, ako je potrebno i bez sudskog naloga”, govorio je Erich Mielke, bivši šef Stasija.

Sjedio je za stolom i naređivao obračun s neistomišljenicima, a ljudi su često  regrutirani protiv svoje volje da uhode svoje prijatelje i komšije. Svi bi dobili instrukcije o tome kako prikupiti dokaze ili izvršiti hapšenje.

Cijeli sistem bio je potčinjen samo jednoj stvari – iznudi priznanja. U početku su tukli i mučili zatvorenike, uskraćivali su im san. S vremenom su usavršili psihologiju isljeđivanja”.

Spomenik mračnim vremenima

„Na vlastitom univerzitetu za tajnu službu uvidjeli su da je od batina mnogo učinkovitije stvoriti iluziju kod zatvorenika da će imati bolji tretman”, kaže  Gilbert Furian, bivši zatvorenik Stasija.

Furian je uhapšen i zatvoren jer je štampao subverzivni materijal. Bio je ispitivan stalno i iznova.

„Za vrijeme koje sam boravio ovdje trudio sam ne pokazivati emocije. Bilo me strah da ako prodru duboko u mene da ćeme imati u šaci”, prisjeća se Furian.

Prije 25 godina, svega nekoliko sedmica nakon rušenja Berlinskog zida, stanovnici Istočne Njemačke upali su u sjedište Stasija.

Danas je to muzej u kojem možete vidjeti bio koji od hiljada tajnih dokumenata. To je muzej, ali je i spomenik na neka mračnija vremena.

Izvor: Al Jazeera