U Mostaru prva isporuka brze pošte dronom

Dostava pošte dronom ulijeva nadu da se može i na bh. tržištu kreirati vrhunska usluga (Ustupljeno Al Jazeeri)

Hrvatska pošta Mostar demonstrirala je, u sklopu SPARK Multirotor Challenge – utrke dronova, pilot-projekt dostave paketa “Brze pošte” putem bespilotne letjelice.

Riječ je o projektu koji HP Mostar razvija u suradnji sa SPARK poslovnim parkom.

Letjelica s teretom “Brze pošte” je poletjela i slijedila programiranu rutu leta. Dolaskom na odredište bespilotna letjelica ispustila je teret, koji se potom prizemljio na predviđeno mjesto, nakon čega se letjelica vratila na početnu poziciju.

Letjelicu koja dostavlja poštu pokrenuo je putem tableta Ivan Sušac, član Uprave HP Mostar, zadužen za marketing i razvoj.

“Ovo smatramo prvim važnim korakom u razvoju tehnologije dostave paketa putem bespilotnih letjelica. Ovakav način sigurno predstavlja budućnost te će Hrvatska pošta Mostar, zajedno s partnerom SPARK poslovnim parkom, nastaviti razvoj i usavršavanje ovakvih projekata”, najvio je Sušac.

Letjelica koja dostavlja poštu pokrenuta je putem tableta [Ustupljeno Al Jazeeri]

“Radujem se prvoj isporuci paketa ‘Brze pošte’ dronom, koju smo ostvarili s našim partnerima Hrvatskom poštom Mostar. Mi u SPARK grupaciji ljubitelji smo dronova: imamo zastupništvo DJI dronova, razvijamo prototip dostavnog drona, kao i softversko rješenje za automatizirani video-nadzor. S Hrvatskom poštom imamo još puno razgovarati i vjerujem kako će naše partnerstvo jačati”, najavila je Andrea Čordaš, direktorica tvrtke SPARK poslovni park.

Iz Hrvatske pošta Mostar još su poručili kako ulaganjem u razvoj novih usluga i proizvoda nastoje stvoriti pretpostavke za budući razvoj te zadržati pozitivne trendove poslovanja koje bilježi u proteklih godinu dana.

Izvor: Al Jazeera