U Mostaru neće biti parlamentarnih izbora

Parlament Bosne i Hercegovine nije usvojio izmjene Izbornog zakona koje su bile uslov da se održe izbori u Mostaru, javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Usvajanje izmjena ovog zakona bila je posljednja prilika da izvršna vlast provede presudu Ustavnog suda, a Mostaru omogući održavanje parlamentarnih izbora, u kojem nisu održani ni lokalni izbori 2012. godine.

”Ovo znači da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, kada sutra bude raspisala opće parlamentarne  izbore u BiH, neće moći raspisati i izbore za grad Mostar”, javlja Maličbegović.

Prijedlog Hrvatske demokratske zajednice bio je da grad bude jedna izborna jedinica, iz koje bi u Gradsko vijeće bilo birano 35 vijećnika.

Za Stranku demokratske akcije i Socijaldemokratsku partiju, koje traže više izbornih jedinica za Mostar, takav prijedlog nije bio prihvatljiv.

Kazali su da zadire u Ustav i omogućava dominaciju Hrvata nad Bošnjacima.

“To bi bilo isto kao kada bi se dogovorili u Domu naroda da ukinu kantone, ili da donesu zakon kojim bi ukinuli entitete”, kaže Šefik Džaferović, zastupnik SDA.

Saša Magazinović iz SDP-a  dodaje: “Rješenja kao što su ova današnja su unilateralni pokušaji da se zatruje predizborna kampanja i to je jedini razlog zašto je ovo u proceduri”.

Zahtjevi za smjene

Predizborna kampanja uveliko se preselila u parlamentarne klupe. Pred zastupnicima je bio bogat dnevni red, s četrdesetak zakona i inicijativa, od kojih većina nema mnogo izgleda da bude usvojena.

Među njima je bio i prijedlog za smanjenje stope PDV-a, koji nije usvojen.

Usvojen je prijedlog da se svim izabranim zvaničnicima smanje plate za blizu 30 posto. Plata članova Predsjedništva BiH iznosila bi pet prosječnih plata u Federaciji BiH, a plata zastupnika četiri prosječne plate.

Neki prijedlozi su selili od Parlamenta do Vijeće ministara i vratili se nazad, bez izmjena. Na dnevnom redu bili su Savez za bolju budućnost, čiji je predsjednik nedavno smijenjen s pozicije ministra sigurnosti, a ovog je puta predložio inicijativu za smjenu SDP-ovih ministara – Zlatka Lagumdžije i Zekerijaha Osmića.

“Bošnjački obračun za što bolju startnu poziciju na izborima, to je svima jasno. Naravno da nećemo podržati, ali nije dobro koristiti takve stvari jer ostavljaju posljednice. Ova inicijativa je najbolja za razvaljivanje BiH”, kaže Drago Kalabić, zastupnik Stranke nezavisnih socijaldemokrata.

A razvaljivanje države najčešća je predizborna tema, od koje u konačnici, niko nema koristi.

Analitičari tvrde da političke partije sada pred izbore žele stvoriti privid da nešto rade.

“Imamo jednu apsurdnu situaciju da Vijeće ministara djeluje bez podrške Parlamenta i da je glavna tema smjene ministrara, vjerujući da im to može donijeti poene pred izbore”, kaže Srđan Blagovčanin iz Transparency Internationala.

A izbori su, podsjeća, blizu.

“Ciklus od posljednjih izbora, sve partije su se nalazile u poziciji i opoziciji, pa je i odgovornost podijeljena”, kaže Blagovčanin.

U posljednjih nekoliko mjeseci, raspored snaga u državnom parlamentu znatno se promijenio. I iz sjednice u sjednicu, nije jasno ko je trenutno vlast, ko opozicija.

Na današnjoj sjednici, parlamentarna sala ponekad je izgledala kao predizborna govornica.

”Svi su iznosili ideje i stavove koje ponekad nisu imale veze sa sjednicom”, javlja Maličbegović.

Izvor: Al Jazeera