Oglasi

U 'minusu' skoro polovina Hrvata

Novac za podmirenje svakodnevnih troškova u Hrvatskoj posuđuje 17 posto ispitanika.
Ispitanici koji su posegnuli u minus učinili su to i 'radi kašnjenja plaće' ili im se 'u dvije godine plaća jako smanjila'Pixsell

Gotovo polovina anketiranih hrvatskih građana svakodnevne troškove svog kućanstva podmiruje platom i zaduženjem, odnosno minusom na računu, dok ih trećina te troškove u potpunosti podmiruje platom, a novac za podmirenje svakodnevnih troškova posuđuje 17 posto ispitanika, pokazala je anketa portala MojPosao.

Najava ministra finansija o 'rezanju' minusa građana na iznos jedne mjesečne plate uzburkala je banke, ali i javnost koju brine kako će taj dug podmiriti, pa je MojPosao istražio na koji način građani podmiruju svakodnevne troškove kućanstva, ističu iz tog portala.

Anketa je provedena na više od 1.100 ispitanika, prenosi Hina.

Najviše ispitanika, njih 47 posto, svakodnevne troškove podmiruje platom i zaduženjem (minusom) na računu.

Ispitanici uglavnom komentiraju kako je to posljedica toga što "sve poskupljuje, a plaće se smanjuju".

Neredovne plate

Ispitanici koji su posegnuli u minus učinili su to i "radi kašnjenja plaće" ili im se "u dvije godine plaća jako smanjila".

Jedan ispitanik pak priznaje da ga je u minus doveo "život iznad vlastitih mogućnosti", a drugi "uđe u mali minus svaki mjesec".

Svakodnevne troškove platom u potpunosti pak podmiruje 32 posto ispitanika. Uglavnom su to građani koji nemaju kreditnih obaveza te oni koji ističu da su se odrekli svakog luksuza.

"Živim s onoliko koliko imam. Ne žudim za nepotrebnim stvarima i ne želim da banke zarađuju na meni", kaže jedan ispitanik, a drugi dodaje da živi od plate "uz puno odricanja".

Novac za podmirenje svakodnevnih troškova posuđuje 17 posto ispitanika, a riječ je uglavnom o nezaposlenim ispitanicima, navode s portala MojPosao.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.