U Minhenu protesti protiv visokih stanarina

Većina građana više ne može priuštiti stambeni prostor u gradovima poput Minhena (Wikipedia)

Više od 7.000 građana prosvjedovalo je u Muenchenu protiv drastičnog povećanja stanarina u većim njemačkim gradovima i od vlade zatražilo poduzimanje koraka za ublažavanje krize na tržištu nekretnina.

“Protivimo se nesputanoj pohlepi ulagača i protiv zakona koji upravo pozivaju na špekulacije stambenim prostorom i od stanara rade žrtve”, stoji u proglasu organizatora među kojima su sindikati, udruge stanara i političke stranke.

U proglasu se političari pozivaju na odgovornost zbog “eksplozije stanarina” u njemačkim gradovima koje su dovele do toga da si većina građana više ne može priuštiti stambeni prostor u gradovima poput Muenchena.

Cijene stanarina u njemačkim gradovima porasle su drastično posljednjih nekoliko godina.

Posebice osjetan rast je zabilježio Berlin s 20 posto. U nekim dijelovima Berlina stanarine su od 2012. do 2017. porasle za 65 posto.

Merkel najavljuje nove mjere

Najskuplji grad i dalje ostaje Muenchen gdje se prosječna cijena četvornog metra stana za unajmljivanja kreće oko 15 eura bez troškova režija. Slijede Frankfurt, Stuttgart, Ingolstadt i Hamburg.

Sljedećeg petka u Berlinu se održava tzv. sastanak na vrhu s predstavnicima vlade, socijalnih udruga i ostalih interesnih skupina na kojem će biti sagledane mogućnosti smanjivanja napetosti na njemačkom tržištu nekretnina.

Prema procjenama njemačkoj nedostaje oko 1,5 milijuna stanova u nižem platežnom sektoru.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u svojoj redovitoj video-poruci najavila zakonske promjene koje bi trebale omogućiti bržu gradnju povoljnih stanova.

Izvor: Agencije