Oglasi

U Meksiku za sedmicu dana ubijena tri novinara

Reporter lista 'Grafico de Xalapa', ubijen je uprkos mjerama zaštite koje su bile na snazi za njega i za članove njegove porodice.
Ruizovim nestankom broj ubistava novinara u Meksiku se ove godine popeo na osam, dok je tokom 2018. ubijeno devet predstavnika medijaEPA

Meksičke vlasti su saopštile da će provesti istragu o ubistvu novinara u državi Veracruz, koji je bio treći novinar ubijen u posljednjoj sedmici u Meksiku, gdje se bilježi rekordna stopa ubistava.

Jorge Ruiz Vasquez, reporter lista Grafico de Xalapa, ubijen je uprkos mjerama zaštite koje su bile na snazi za njega i za članove njegove porodice, saopšteno je iz meksičkog državnog tužilaštva.

Rekordan broj ubistava novinara

Kako javlja Reuters pozivajući se na podatke nevladine organizacije Artikl 19, Ruizovim nestankom broj ubistava novinara u Meksiku se ove godine popeo na osam, dok je tokom 2018. ubijeno devet predstavnika medija.

Novinar u državi Guerrero, koji je radio i kao lokalni zvaničnik ubijen je u patak, dok je prošle sedmice, takođe u državi Guerrero, novinar koji je pratio crnu hroniku pronađen mrtav u gepeku jednog automobila sa vidljim znakovima mučenja.

Prema zvaničnim podacima, broj ubistava u Meksiku u prvoj polovini 2019. bio je najviši ikada zabilježen u toj zemlji, pogođenoj ratovima ozloglašenih narko-klanova.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.