U Meksiku svaka 24 sata nestane 11 ljudi

Nevini često stradaju u sukobima između snaga sigurnosti i pripadnika najjačeg meksičkog narkokartela. U Meksiku svaka 24 sata u prosjeku nestane čak 11 osoba. Savezna država Tamaulipas je najviše pogođena, jer tamo godišnje nestane više od 5.000 ljudi.

Prije 11 dana Juana Castro je istrčala iz kuće i vidjela kako su njenog zeta strpali u policijsko vozilo s pokrivenim registracijskim tablicama.

“Vlasti bi nas trebale štititi, a ne da se ovako ponašaju… Kako je moguće da nevinu osobu kidnapiraju, i to usred bijela dana?”, pita se ona.

Jedini advokat za ljudska prava

Benito Agilar je volio crtati i tetovirati. Sada je samo dio statistike – jedan je od 5.000 otetih u saveznoj državi Tamaulipas, koja drži neslavni rekord s najviše otmica u Meksiku. Pored kartela, i oružane snage vrše otmice.

“Broj otmica je možda opao, jer se vlasti bore protiv kartela. Ali, policija, vojska i mornarica kidnapiraju sve više ljudi. Muče ih kako bi dobili informacije u cilju razbijanja kriminalnih grupa”, kaže Raymundo Ramos, advokat za ljudska prava.

On je preuzeo Benitov predmet, jer je jedini advokat za ljudska prava u cijeloj saveznoj državi. Prošle godine mornarica je pretresla njegov ured.

Aktivsti i lokalni mediji su ušutkani, a Vladine snage i karteli vode borbe za prevagu nad državom, koja je glavna tranzitna narkoruta, ali i ruta za migrante u SAD-u.

Ne riješi se 99 posto slučajeva

Carlos je iz Hondurasa. Smjestio se u prihvatnom centru nakon što je otet i pokraden. Otmičari su ga pustili, ali mnogi nisu bili te sreće.

“Strah me je izaći, jer se bojim da će me opet oteti. Vikendom se bande motaju ovuda i samo čekaju da neko izađe iz centra”, kaže on.

Mnogi jednostavno nestanu uz puteve Tamaulipasa, a tijela im nikada ne budu pronađena.

“Juana prvi put protestira ispred sjedišta lokalne vlade, ali meksičke vlasti ne ulažu odgovarajuće napore u pronalasku 26.000 nestalih. Procjenjuje se da se 99 posto slučajeva u Tamaulipasu nikada ne riješi“, izvještava reporter Al Jazeere John Holman.

Kao i hiljade njenih sunarodnjaka, ona se mora pomiriti s činjenicom da im nadležni organi neće pomoći u potrazi za nestalom rodbinom.

Izvor: Al Jazeera