U Meksiku privedeno skoro 800 migranata bez dokumenata

Meksiko pojačao napore kako bi smanjio val migranata pod pritiskom američkog predsjednika (EPA)

Meksičke vlasti privele su gotovo 800 migranata bez dokumenata pronađenih u četiri kamiona na istoku te zemlje u subotu, u jednoj od najvećih akcija protiv ilegalne imigracije posljednjih mjeseci, objavila je vlada.

Nacionalni institut za migracije u Meksiku (INM) priopćio je u subotu navečer kako je pronađen 791 strani državljanin u kamionima koji su zaustavljeni u istočnoj saveznoj državi Veracruz i time potvrdili ranije izvještaje o masovnom pritvaranju.

Meksiko je pojačao napore kako bi smanjio val migranata prema američkoj granici pod pritiskom američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je obećao nametnuti carine na meksičku robu ako Meksiko ne zaustavi ilegalne imigracije.

Napetosti u vladi Meksika

Meksiko je sklopio sporazum sa SAD-om 7. juna o ukidanju tarifa. Meksička vlada ima rok od 45 dana da znatno smanji broj migranata koji dolaze do američko-meksičke granice ili će ponovno biti suočena s prijetnjom nametanja carina.

Većina uhvaćenih u pokušaju ulaska u Sjedinjene Države su osobe koje bježe od siromaštva i nasilja iz Gvatemale, Hondurasa i Salvadora.

Odluka o jačanju granica i odgovaranju na Trumpove prijetnje izazvala je napetosti u meksičkoj vladi. U petak je čelnik INM-a Tonatiuh Gullen podnio ostavku. Zamijenio ga je Francisco Garduno koji je prije bio na čelu zatvorskog sistema u Meksiku.

Izvor: Agencije