U Mediteranu se utopilo 2.000 migranata

More je sve češće poprište tragičnih nesreća (AP)

Međunarodna organizacija za migracije saopćila je da je od početka godine u Sredozemnom moru život izgubilo više od 2.000 afričkih migranata koji su ilegalnim putevima pokušali da doplove do Evrope.

„Mediteran je u ovoj godini bio grobnica za više od 2.000 utopljenih migranata. U istom periodu prošle godine u Sredozemnom moru je život izgubilo 1.607 migranata“, kazao je glasnogovornik Organizacije Itayi Viriri u Ženevi.

Viriri je  rekao da je u prvih sedam mjeseci ove godine preko Sredozemnog mora u Evropu stiglo 188.000 migranata i izrazio zabrinutost činjenicom da će uskoro ta brojka preći i 200.000.

Tokom 2014. godine istim putem u Evropu je stiglo ukupno 219.000 migranata, a na tom putu je život izgubilo ukupno 3.500 osoba, prenosi Anadolija.

Kriza u Calaisu

Migranti iz afričkih zemalja neuslovnim brodovima i posredstvom lanaca krijumčara već nekoliko godina pokušavaju da se preko Sredozemnog mora domognu teritorije Italije, a odatle idu u različite dijelove Evropske unije.

More je sve češće poprište tragičnih nesreća, a problem sve većeg vala migranata je postao najčešća tema rasprava u Evropi.

Viriri je rekao i da su pojačani napori Evropske unije za spašavanje migranata poslije aprila ove godine, čime je spašeno mnogo ljudi koji bi u suprotnom izgubili život.

IOM je, takođe, pozvao da se “humanitarno” postupi pri rješavanju krize sa migrantima koji iz francuskog Calaisa pokušavaju da se nelegalno prebace na teritoriju Velike Britanij, javlja Tanjug.

Trenutno se na periferiji Calaisa  nalazi između tri i pet hiljada ljudi, a od 1. juna, pokušavajući da nelegalno pređu La Manche, poginulo je 10 migranata.

“Budući da je većina migranata u Calaisu došla na teritoriju EU preko Italije i Grčke, IOM tu situaciju smatra problemom EU, koji zahtijeva sveobuhvatan odgovor na osnovu podjele odgovornosti”, navela je Organizacija u saopštenju za medije, prenose agencije.

Izvor: Agencije