U martu predsjednički izbori u Makedoniji

Gorge Ivanov je na funkciji predsjednika Makedonije od 12. maja 2009. godine (EPA)

Predsjednički izbori u Makedoniji bit će održani u martu, a za sada je neizvjesno da li će paralelno s njima biti održani i prijevremeni parlamentarni izbori, javlja Srna.

Provladin dnevnik Večer piše u četvrtak da će predsjednik Sobranja Trajko Veljanovski predsjedničke izbore raspisati do kraja januara, do kada se očekuje usvajanje još nekoliko novih zakona.

Kao mogući datumi spominju se 23. ili 30. mart, što je u skladu s procedurom makedonskog izbornog zakonodavstva, prema kojem je precizirano da se predsjednički izbori provode u posljednjih 60 dana mandata aktuelnog predsjednika, a Gorge Ivanov je funkciju preuzeo 12. maja 2009. godine.

Mogući kandidati

Kandidati za predsjedničku funkciju bit će poznati do kraja februara, ili najkasnije 35 dana prije dana održavanja izbora.

Za sada je neizvjesno da li će aktuelni predsjednik Ivanov zatražiti drugi mandat.

Kao predsjednički kandidati spominju se Stevo Pendarovski, savjetnik za vanjsku politiku bivšeg predsjednika Branka Crvenkovskog, bivši predsjednik Ustavnog suda Branko Naumovski, nekadašnji prvi obavještajac Kire Naumov, bivši guverner Petar Goševi i nekadašnji gradonačelnik Skoplja, makedonski biznismen Trifun Kostovski.

U novembru je makedonsko Sobranje izabralo Nikolu Rilkoskog za predsjednika Državne izborne komisije, koji će tu dužnost obavljati četiri godine.

Izvor: Agencije