U Maliju ubijen vođa pobunjenika

Zračna intervencija francuskih aviona na sjeveru Malija se nastavlja, a prema navodima sigurnosnih izvora, jedan od lidera pobunjenika je ubijen.

Al Kaida poručuje Francuzima da se ne miješaju u unutrašnje probleme Malija, a zbog vojnih operacija u toj zemlji, predsjednik Francois Hollande povećao je sigurnosne mjere u Francuskoj.

U nedjelju je francusko zrakoplovstvo napalo kamp koji koriste pobunjenici i skladište oružja grupe Ansar Dine, saopćili su zvaničnici i lokalni stanovnici.

Svjedoci su kazali da su francuski borbeni avioni pogodili kamp pobunjenika u mjestu Lere, sjeverno od Konna, te ga potpuno uništili.

Reporter Al Jazeere Mohammed Adow, koji se javio iz Bamaka, kazo je da malijske vlasti tvrde da su zaustavile napredak pobunjenika, ali i da je bilo civilnih žrtava.

Tokom prvog dana borbe protiv pobunjenika, najmanje 11 civila izgubilo je živote, uključujući troje djece.

“Gradonačelnik Kona je kazao da su troje mrtvih djeca koja su uskočila u rijeku, dok su bježala tokom bombardiranja tog područja”, javio je Adow.

‘Intervencija neophodna’

Eskadrila francuskih aviona Mirage stigla je u Bamako. Čuvaju glavni grad i potiskuju pobunjeničke snage na sjeveru Malija.

Stotine francuskih komandosa štite blizu 6.000 francuskih državljana i stanovništvo malijske prijestolnice.

Francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drien kaže da je vojna intervencija bila neophodna, jer Evropa riskira potencijalno osnivanje terorističke države na svom pragu.

“Zračni napadi se nastavljaju bez prestanka. Bilo ih je ove noći, ima ih upravo sada, bit će ih poslijepodne, a bit će ih i sutra.

Odlučnost predsjednika Republike je apsolutna: treba iskorijeniti taj terorizam i uspostaviti sigurnost u Maliju, ali i u našoj zemlji i u Evropi. Dakle, operacije se nastavljaju”, kazao je on.

Prema glasnogovorniku pobunjenika, francuski avioni bombardirali su ciljeve u gradovima Lere i Duenca, te uporišta u gradu Gao na sjeveru zemlje.

Malijska Vlada kaže da je uz pomoć francuskih snaga uspjela preuzeti kontrolu nad strateški važnim gradom Konna.

Da to nisu učinili, pobunjenici, koji žele uspostaviti islamsku državu, došli bi do Bamaka u nekoliko dana.

Sada pobunjenici pokušavaju doći do aerodroma u Sevareu, gradu  600 kilometara udaljenom od Bamaka. Pripadnici Al Kaide prijete Francuzima zbog vojne prisutnosti.

“Odbacujemo jasno i nedvosmisleno francusko miješanje u unutrašnje probleme Malija. Ne možemo biti jasniji – ovo je operacija križara, koja želi uništiti islamske planove u Maliju”, rekao je glasnogovornik Al Kaide Abdullah Al Chinguetti.

Donacije krvi

Stotine Malijaca donirale su krv, ne bi li tako pomogle vojnicima u borbi.

“Najbrži način da pomognemo našim vojnicima, jest da dajemo krv. Ne postoji veća žrtva no odlazak na prvu liniju fronta.

Ovdje samo zamišljamo da idemo tamo. Kada je zemlja u ratu, front je svugdje, blizu naših domova”, kazao je zapovjednik malijske vojske Arouna Dougnon.

Vojnici ECOWAS-a, ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja kao dio međunarodnih snaga, u Mali stižu u ponedjeljak.

Samo država Benin obećala je tristo vojnika. Hitni samit zemalja Zapadne Afrike, o situaciji u Maliju, održat će se u srijedu u glavnom gradu Obale Slonovače.

Izvor: Al Jazeera