U Makedoniji slavljen vijek albanske države

Makedonski gradovi u kojima žive Albanci okićeni su zastavama sa dvoglavim orlom povodom stote godišnjice nezavisnosti Albanije. Prema makedonskim zakonima, dozvoljeno je isticanje simbola etničkih zajednica, uz poštivanje državnih simbola.

Ali, oni izostaju u ovom slučaju.  Obilježavanje praznika Albanaca, finansira se iz makedonskog budžeta.

Stomatolog iz Tetova Armend Nuhiu, kupuje šal sa simbolima stogodišnjice nezavisnosti Albanije. Šal ga, kaže, podsjeća na kosovskog političara Ibrahima Rugovu, i ostaće kao suvenir povodom ovog velikog praznika za Albanace.

Velika proslava

Sa familijom će otići na veliku proslavu u Skoplju gde se okupljuju albanski zvaničnici iz regiona.

„Uprkos tome što u Makedoniji imamo problema, naša pozicija nije kao u socijalizmu. Nismo u cijelosti ravnopravni, a trebalo bi biti prema evropskim standardima. Međutim, postignut je napredak, Kosovo je defakto nezavisno, priznato od velikih svjetskih snaga, nije član Ujedinjenih nacija, ali nadamo se da će se u skorije vrijeme i to dogoditi. Albanija je članica NATO-a i na putu je da počne pregovore sa Evropskom Unijom“, kazuje Armend Nuhiu, stanovnik Tetova.

U Tetovu, na sjeverozapadu Makedonije, većinsko stanovništvo čine Albanci. Čitav grad okićen je crvenim zastavama sa dvoglavim orlom, simbolom svih pripadnika ove zajednice.

Lokalni Makedonci kažu da im ne smetaju proslave njihovih komšija.

„Možda je normalno. Malo je neobično, zato što je previše. Ali svako nek slavi svoje, nije to problem“, veli Zlate Jovanovski iz tetova.

„Zašto da mi zastave smetaju, važno je da imamo hleba jesti“, ističe Zvezda Georgievska, stanovnica Tetova.

Zajednički stav albanskih političara je da je zastava sa dvoglavim orlom, simbol svih Albanaca, gdje god da žive.

„To nije zastava Republike Albanije, to je zastava i simbol svih Albanaca bez obzira gdje žive“, navodi Bedžihudin Šehapi, poslanik Demokratske unije za integraciju.

Na stotu godišnjicu nezavisnosti Albanije, u Tetovu će biti  započeta gradnja sportske sale za studente Državnog univerziteta. Vicepremijer Musa Džaferi, koji je zadužen za okvirni ugovor označio je početak radova.

Mirni marš

„Poruka je da nakon sto godina,  svi trebaju imati ista prava da izraze identitet svojom zastavom i jezikom“, ističe Musa  Džaferi, vicepremijer za okvirni ugovor.

A u Skoplju su srednoškolci Albanci organizovali, kako su ga nazvali – Marš orlova. Petarde i parole bile su dio ovog marša.

„Na ulicama Skoplja izašao je velik broj, prije svega mladih Albanaca, koji slave stotu godišnjicu od nezavisnosti Albanije i albansku zastavu“, javila je iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Marš je protekao mirno.

Izvor: Al Jazeera