U Makedoniji nema slobode medija

Autoritarni sistem krši prava i slobode građana, navodi Freedom House (Al Jazeera)

Makedonija je, prema izvještaju organizacije Freedom House, izgubila status zemlje sa djelomično slobodnim medijima.

Sada je, pored Turske i Rusije, jedina u Evropi svrstana među takozvane neslobodne zemlje.

U izvještaju Freedom Housea, koji se oslanja i na ocjene Udruženja novinara Makedonije, kao razlog za to je autoritarni sistem koji krši prava i slobode građana.

Kako navode, vlast je medije pretvorila u propagandnu mašineriju i odlučila da ignorira njihove pozive da medije oslobode političkog utjecaja.

Naser Salmani iz Udruženja novinara Makedonije je rekao: “Stalno ponavljamo da se nasilje nad novinarima ne može tolerirati u demokratskim zemljama. Ali umjesto da kazne nasilnike, oni ih svjesno toleriraju kako bi zatvorili usta novinarima. Vlast se oglušila na naše zahtjeve da osigura institucionalnu autonomiju Makedonske radio-televizije i medijskom regulatoru, odnosno Agenciji za medije. Njima su važniji partijski interesi od interesa građana ove zemlje”.

Zahtjev Evrope

Delegacija Vijeća Evrope, koja je bila u dvodnevnoj posjeti Makedoniji, nakon susreta sa političkim strankama i institucijama, pozvala je sve strane da provedu Dogovor iz Pržina, koji nudi put za izlazak  zemlje iz krize.

Delegacija poziva na dogovor kojim bi se svim akterima osiguralo provođenje nesmetane izborne kampanje.

Vijeće Evrope od političkih subjekata očekuje da pokažu društvenu odgovornost za smanjenje tenzija u interesu građana u cilju stabilnosti zemlje. Delegacija je izrazila ozbiljnu zabrinutost za tačnost podataka u biračkim spiskovima, što je od velike važnosti za povratak povjerenja javnosti u izborni proces.

Poslanici Vijeća Evrope navode da, osim opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije SDSM i albanske partije – vladajuća Demokratska unija za integraciju DUI i opozicionog Pokreta za reformu (DPA) neće ići na izbore.

“Mi ih potičemo na to da se u narednim danima do 11. maja u cijelosti ispuni Dogovor iz Pržina. To je najvažnije za izbore. Ali sada znamo da tri od četiri stranke neće učestvovati na izborima 5. juna. Već ranije smo dobili njihovo objašnjenje: razlog je slaba provedba Dogovora iz Pržina i nedovoljno aktivnosti na pročišćavanju biračkog spiska. Najvažnije pitanje, kada se provode izbori u jednoj zemlji, je postizanje konsenzusa”, kazao je Stefan Shenah iz Vijeća Evrope.

Izvor: Al Jazeera