Oglasi

U Londonu protest protiv novih epidemioloških mjera

Broj novozaraženih i preminulih pacijenata u Velikoj Britaniji uvećan je u znatnoj mjeri u toku posljednjih nekoliko sedmica.
Demonstracije su ogranizovane u trenutku u kojem se parlament priprema za reviziju zakona o COVID-u 19 EPA

Na hiljade demonstranata okupilo se ispred Trafalgar trga u Londonu, kako bi izrazili protest protiv mjera karantina i mjera socijalnog distanciranja, uvedenih kako bi se spriječilo širenje COVID-a 19.

Londonska policija upozorila je demonstrante da poštuju mjere distanciranja. Iz policije je još prije početka protesta saopćeno da će pripadnici organa reda demonstrantima najprije objasniti da moraju da poštuju mjere distanciranja, ali da će morati da primjene odgovarajuće mjere, ukoliko oni to odbiju uraditi.

Na početku protesta policijski službenici viđeni su kako se nalaze oko grupe demonstranata, među kojima mnogi nisu nosili zaštitne maske, ali im se nisu suprotstavljali, prenosi Tanjug, pozivajući se na Associated Press.

Londonska policija upozorila je demonstante da poštuju mjere distanciranja i nose zaštitne maskeEPA

Demonstracije su ogranizovane u trenutku u kojem se parlament priprema za reviziju zakona o COVID-u 19 i u kojem je vlada uvela nove restrikcije kako bi kontrolisala širenje virusa. Neki zastupnici kritikovali su vladu zbog uvođenja novih mjera bez prethodnog odobrenja parlamenta.

Znatno povećanje broja zaraženih

Vlada Velike Britanije je ranije u toku ove sedmice saopćila da će barovima i restoranima na nivou čitave zemlje biti zabranjeno da rade nakon 22 sata.

Odredbe o obaveznom nošenju zaštitnih maski su pooštrene, kao i kazne za nepoštivanje mjera.

Okupljanje više od šest osoba je zabranjeno, izuzev u slučaju protesta. Na protestima može biti okupljen veći ljudi, pod uvjetom da ogranizatori prilože procjenu rizika za organizovanje skupa i da poštuju mjere socijalnog distanciranja.

Velika Britanija se po broju oboljelih od COVID-a 19 nalazi na prvom mjestu u EvropiEPA

Prošle sedmice je sličan protest ogranizovan na istom mjestu, a policija tvrdi da je tom prilikom povrijeđeno nekoliko pripadnika organa reda, nakon što je manji broj demonstranata postao nasilan.

Velika Britanija se po broju oboljelih od COVID-a 19 nalazi na prvom mjestu u Evropi, sa skoro 42.000 smrtnih slučajeva zabilježenih do sada.

Broj novozaraženih, hospitalizovanih i preminulih pacijenata uvećao se u znatnoj mjeri u toku posljednjih nekoliko sedmica, dok potvrđenih slučajeva COVID-a 19 u ovom trenutku ima više od 423.000.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.