U Londonu otvoren vojni operativni centar zbog Brexita

London, Policajac, Vojnik
Mediji prenose da bi vojno osoblje iz bunkera moglo koordinirati pomoć prijevoza hrane, goriva i druge robe u slučaju teškoća na granici (EPA)

Britansko Ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak navečer kako je otvorilo operativni centar u nuklearnom bunkeru u središtu Londona zbog mogućnosti istupanja zemlje iz članstva u Europskoj uniji bez dogovora.

Taj centar posjeduje sve “neophodne infrastrukture” i ima opremu koja može podržati “bilo kakvu akciju ako bi to bilo potrebno”, izjavio je neimenovani glasnogovornik ministarstva, prenosi Beta.

“Kako se približavamo mogućem Brexitu bez dogovora, to mjesto može poslužiti za koordinirani odgovor”, dodao je on.

Bunker se nalazi ispod glavne zgrade britanskog Ministarstva obrane u londonskoj četvrti Whitehall, gdje se nalaze druga ministarstva u samom središtu glavnog grada.

To je objekat koji se koristi u izvanrednim situacijama u zemlji.

‘Operacija Redfold’

Britanski mediji su prenijeli da bi vojno osoblje iz tog bunkera moglo koordinirati pomoć prijevoza hrane, goriva i druge robe u slučaju teškoća na granici.

Britanski ministar obrane Gavin Williamson izjavio je u prosincu da bi 3.500 vojnika moglo biti mobilizirano u slučaju da to razne službe britanske Vlade zatraže.

“Vojnici su spremni”, rekao je u četvrtak glasnogovornik ministarstva.

Vojna operacija upravljanja krizom zbog Brexita pod nazivom “Operacija Redfold” počela je početkom ovog tjedna.

Izvor: Agencije