Oglasi

U London po zvanje diplomiranog cirkusanta

U Londonu postoji Centar za cirkuske umjetnosti u kojem se izučava znanost cirkusa za profesionalno bavljenje tim poslom.

Ako ste ikada razmišljali da postanete diplomirani cirkusant, sada to možete. Na Državnom centru za cirkuske umjetnosti u Londonu, prvi put je moguće steći sveučilišnu diplomu iz tog područja.

U Državnom centru za cirkuske umjetnosti cirkus ne predstavlja samo akrobatske vještine pomoću kojih se zarađuje za život. Tu se izučava znanost cirkusa.

Centar vodi specijaliziran studijski program u kojem studenti izučavaju i treniraju vještine i umjetnosti, te se spremaju za profesionalno bavljenje cirkusom. 

"Cirkuske vještine možete naučiti bilo gdje, čak i na videoisječcima na YouTubeu. Međutim, ovdje pokušavamo napredovati i učiti na razne načine. Tako nam, primjerice, pomažu stručni timovi čije su uže specijalnosti teatar i ples", objašnjava student Državnog centra Remy Archer.

Akademsko izučavanje cirkusa

Centar broji blizu 70 polaznika. Studij traje tri godine. Osim tjelesne obuke, poput akrobatike i plesa, obuhvaća i akademsko izučavanje cirkusa.

"Radimo na stvaranju posebne kulture među polaznicima našeg centra. Oni će se profesionalno baviti cirkusom i neće biti zastupljeni samo u tradicionalnom cirkusu, nego i u kazalištu i na televiziji. Zahvaljujući našem sveobuhvatnom nastavnom programu, svaki budući poslodavac će biti oduševljen njihovim profesionalizmom", kaže Greg Stewart, direktor Centra za cirkuske vještine.

Studenti će po završetku studija dobiti službeno priznate diplome - bakalaureata cirkusnih vještina.

Godišnji troškovi studija iznose 11.000 eura. Studenti se nadaju da će im to biti dobra investicija.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.