U Litvaniji drugi krug parlamentarnih izbora

U članici EU-a i NATO-a gotovo 2,5 miliona građana s pravom glasa bira 68 preostalih izravnih mandata u jednodomnom parlamentu Seimu sa 141 mjesta (EPA)

U Litvaniji se u nedjelju održava drugi krug parlamentarnih izbora, dok se broj novozaraženih korona virusom u toj baltičkoj državi oštro povećava.

U članici EU-a i NATO-a gotovo 2,5 miliona građana s pravom glasa bira 68 preostalih izravnih mandata u jednodomnom parlamentu Seimu sa 141 mjesta. Drugi krug izbora mogao bi rezultirati promjenom vlade, navodi Hina pozivajući se na dpa.

Nakon prvog 11. oktobra, konzervativna Domovinska unija dobila je 23 mjesta, ispred vladajućeg Saveza poljoprivrednika i Zelenih, koji je osvojio 16 mandata.

Izborni prag

Brojne stranke nisu uspjele prijeći prag od pet posto za ulazak u parlament u prvom krugu, uključujući tri manja koalicijska partnera iz Saveza poljoprivrednika i zelenih, ali još uvijek mogu ući u parlament putem izravnih mandata.

Odluka o mogućim koalicijama trebala bi slijediti nakon objave rezultata u nedjelju.

Tokom glasanja primjenjuju se stroge higijenske mjere protiv korona virusa. U danima uoči izbora, Litvanija je imala rekordne brojke zaraženih.

Suočavanje s pandemijom utjecalo je na izbornu kampanju, kojom su dominirala ekonomska i društveno-politička pitanja.

Izvor: Agencije