U Libiji dogovoreno otvaranje kopnenih i zračnih ruta

Libija
Zaraćene strane su se dogovorile da pokrenu zajedničke sigurnosne aranžmane (Reuters)

Zajednička vojna komisija, u kojoj su predstavnici obje glavne libijske zaraćene strane, odlučila je otvoriti kopnene i zračne rute koje povezuju sve regije i gradove u Libiji, izjavila je u srijedu vršiteljica dužnosti specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda u ratom razorenoj zemlji.

Stephanie Turcos Williams je rekla da su se dvije strane dogovorile oko otvaranja zračnih linija širom Libije, posebno letova za južni grad Sebha.

“Delegacije su naredile civilnim zračnim vlastima da preduzmu sve potrebne korake kako bi se zračne rute otvorile što je brže moguće”, istakla je Williams, prenosi Anadolija.

Zaraćene strane su se dogovorile da pokrenu zajedničke sigurnosne aranžmane, s posebnim naglaskom na puteve za kopnene pravce Shuwerifa – Sebha – Murzuqa, od Abu Greina do Jufre i za priobalni put Misrata – Sirte – Ajdabiya.

Zajednička vojna komisija u formatu 5+5 jedna je od tri unutarlibijske sigurnosne staze na kojima je misija podrške UN-a (UNSMIL) od ponedjeljka ponovo održala razgovore o postizanju trajnog mira u sjevernoafričkoj zemlji.

Pripremni sastanak 26. oktobra

“Na političkom planu, UNSMIL je u završnoj fazi priprema za pokretanje libijskog foruma za politički dijalog, s virtualnim pripremnim sastankom, koji će biti održan 26. oktobra, i ličnim sastankom, koji će biti održan u Tunisu 9. novembra”, kazala je Williams.

Dvije strane složile su se da se okonča upotreba “zapaljive i eskalacijske retorike medija, kako bi se zaustavila upotreba govora mržnje”.

“Pozvali su pravosudne vlasti da preduzmu potrebne mjere odvraćanja kako bi se pozvali na odgovornost kanala i platformi društvenih medija koji promoviraju govor mržnje i potiču na nasilje, ali istovremeno osiguravajući zaštitu slobode izražavanja i govora”, pojasnila je Williams.

Vlada nacionalnog jedinstva Libije osnovana je 2015. godine sporazumom pod pokroviteljstvom UN-a, ali napori za dugoročno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive snaga lojalnih odmetnutom komandantu Khalifi Haftaru.

Izvor: Agencije