U Libanu povrijeđeni UN-ovi vojnici

UN-ovi vojnici su nekoliko puta bili meta napada u Libanu (AFP)

Pet mirovnih vojnika Ujedinjenih naroda ranjeno je u eksploziji u južnom Libanu, saopćili su svjedoci i libanski zvaničnici.

„Mogu potvrditi da je vozilo UNIFIL-a pogođeno eksplozijom u Tajru“, rekla je glasnogovornica UN-ovih mirovnih snaga u Libanu Andrea Tenenti.

Libanske sigurnosne snage saopćile su u petak da je ekosplozija izazvana bombom postavljenom na cesti u području Burdž al-Šamali, blizu ulaza u grad.  

Drugi izvori navode da su ranjeni vojnici Francuzi te da su dva slučajna prolaznika također povrijeđena.

Većina osoba je zadobila lakše povrede, ali medicinski zvaničnici navode da je jedan vojnik UNIFIL-a teško ranjen.

UN-ovi vojnici su nekoliko puta bili meta napada u Libanu.

Brojni napadi

Najsmrtonosniji napad se desio u junu 2007. godine, kada je bomba pogodila oklopni transporter blizu granice sa Izraelom te je ubijeno šest španskih vojnika

U julu ove godine bomba podmetnuta na cesti na jugu zemlje eksplodirala je pored UN-ovog konvoja u kojem su se nalazili francuski vojnici te ranila pet osoba.  

Prošlog mjeseca dvije bombe su aktivirane u Tajru, međutim, ostalo je nejasno da li su meta napada bili prodavači alkohola ili vojnici u UN-ovoj mirovnoj misiji.

UNIFIL ima oko 12.000 vojnika u Libanu koji su angažirani u sklopu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a donesene 2006. da bi se zaustavio rat između Izraela i Hezbollaha u južnom Libanu.

Izvor: Agencije