U Kuvajtu žale za žrtvama napada ISIL-a

U Kuvajtu je u subotu Dan žalosti, nakon što je u napadu bombaša samoubice u petak ubijeno 27, a ranjeno 227 ljudi. Odgovornost za napad je preuzela grupa Islamska država Irak i Levant, a Vlada se obavezala se da će učiniti sve u borbi protiv sličnih napada.

Al Jazeerin dopisnik prenosi navode kuvajtskog Ministarstva unutrašnjih poslova, u kojima tvrde da su uhapsili nekoliko osoba za koje se sumnja da bi mogle biti povezane s napadom.

Samoubilački napad u šiitskoj džamiji “Imam Sadik” tokom mjeseca ramazana poljuljao je osjećaj sigurnosti u kuvajtskom društvu. I ostavio desetke ubijenih te stotine ranjenih.

”Neke slike prikazuju kukavicu samoubicu koji je ušao na mjesto molitve, nosio je istu odjeću kao ja sada. Veoma je teško zaustaviti ovakvu vrstu napada. U budućnosti ćemo uložiti u detektore metala i slično, ali čak i to može biti nadjačano upotrebnom različitih tehnologija”, rekao je glasnogovnik kuvajtske Vlade Sheikh Mohammed Abdullah al-Mubarak al-Sabah.
 

Treći napad u regiji

Ovo je treći napad u proteklih nekoliko sedmica u relativno mirnim i sigurnim zemljama Perzijskog zaljeva. Bombaši samoubice u dvije sedmice u maju ubili su desetke osoba u Saudijskoj Arabiji.

Napad je očigledno želio podstaći sektaštvo u zemlji u kojoj suniti i šiiti žive zajedno, u relativnoj harmoniji. Kuvajtski emir Sheikh Sabah al-Ahmad poručio je da ovaj napad nije u skladu s islamskim zakonom i pozvao je na nacionalno jedinstvo.

”Nakon što je sazvan hitan sastanak Vlade, pojačane su mjere sigurnosti na ulicama Kuvajta. Brojni zvaničnici su se obavezali da će napraviti sve što je neophodno kako bi osigurali da Kuvajt i Kuvajćani budu zaštićeni”, javalja reporter Al Jazeere Mohammed Jamjoom.

Nakon napada prisutna je nevjerovatna slika solidarnosti – šiiti i suniti, jedni pored drugih, u molitvi za mir.

Izvor: Al Jazeera