Oglasi

U Kongu počinje vakcinacija protiv ebole

Do sada je u ovoj afričkoj državi zabilježeno 35 slučajeva ebole i deset smrti direktno uzrokovanih ovim virusom; sumnja se da je broj veći.
Oko 100 zdravstvenih radnika je vakcinisano, jer će biti u velikom riziku od infekcije zbog neposrednog kontakta sa zaraženimaEPA

Vakcinisanje protiv ebole u Demokratskoj Republici Kongo, gde je ovog meseca proglašena epidemija smrtonosnog virusa, počinje u ponedeljak, saopštilo je Ministarstvo zdravlja ove zemlje.

Za sada je u Kongu zabeleženo 35 slučajeva ebole, kao i deset smrti direktno uzrokovanih ovim virusom, prenosi AP.

Kampanja o vakcinaciji uveliko se vodi u gradu Mbandaki, gde živi oko 1,2 miliona ljudi, a gde su četiri slučaja zabeležena.

Blizu 100 zdravstvenih radnika je vakcinisano, jer će biti u velikom riziku od infekcije zbog neposrednog kontakta sa zaraženima.

Ključne naredne sedmice

Pored potvrđenih i smrtnih slučajeva, Ministarstvo zdravlja je saopštilo da postoji 13 mogućih slučajeva i šest osoba za koje se sumnja da su zaraženi ebolom.

Šef za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije izjavio je da je sledećih nekoliko nedelja ključno kako bi se utvrdilo da li će epidemija moći da se obuzda.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je u Ženevi da je lično posvećen tome da se uradi šta god je moguće kako bi se epidemija zaustavila što je pre moguće.

Ovo je deveta epidemija ebole u Kongu od 1976. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.