U Koelnu završen Samit muslimana Evrope

Samit je okupio predstavnike islamskih zajednica u Evropi (Anadolija)

Muslimani u Evropi imaju duboke historijske korijene te čine sastavni i neodvojivi dio evropskog kontinenta, poručeno je u zajedničkoj deklaraciji, čijom je objavom završen Samit muslimana Evrope, održan u njemačkom gradu Koelnu, javlja Anadolija.

Riječ je o drugom i trodnevnom samitu, koji je okupio predstavnike islamskih zajednica u Evropi i brojnih nevladinih organizacija.

Tokom samita održano je pet panela, koji su se odnosili na budućnost muslimana u Evropi, strukturne probleme i pravne procese islamskih institucija u Evropi, negativne učinke separatističkih pokreta s religijskim referencama, islamsko vjersko obrazovanje, te strategije za negativnu percepciju islama u evropskim medijima.

U zajedničkoj deklaraciji, između ostalog, istaknuto je da muslimani u Evropi, čiji korijeni sežu duboko u historiju, i danas čine sastavni i neodvojivi dio evropskog kontinenta. Stoga je nemoguće i neprihvatljivo da se muslimani spominju u kontekstu unutrašnjeg ili vanjskog elementa koji predstavlja prijetnju po sadašnjost ili budućnost Evrope.

Nezamislivo da se islam tretira kao sigurnosno pitanje

Naglašeno je i da je nezamislivo da Evropa, koja se ističe svojim zakonskim i demokratskim principima, tretira postojanje muslimana u Evropi kao sigurnosno pitanje, kao ni da ga smatra socijalnom, kulturnom i društvenom prijetnjom.

Takav stav nespojiv je s naučnom, akademskom i društvenom stvarnošću i u suprotnosti je s razumijevanjem demokratskog društva, navodi se u deklaraciji.

Ukazano je na prisutnost značajnih društveno-psiholoških faktora koji proizlaze iz netolerancije i rasističkih pristupa prema muslimanima i migrantima.

Podvučeno je da terorističke organizacije zloupotrebljavaju islam, islamske pojmove i humanitarne vrijednosti.

“Islam je religija mira koja brani iste univerzalne vrijednosti širom svijeta. Osim toga, pridjevi poput ‘njemački islam’, ‘francuski islam’, ‘belgijski islam’, ‘evropski islam’, odnosno poimanje islama prema određenim geografskim područjima i narodima u suprotnosti je s onim što je univerzalnost islama”, istaknuto je u deklaraciji.

Izvor: Agencije