U Kini zaređen prvi biskup na osnovu sporazuma s Vatikanom

Kineski zakon od svećenika i biskupa zahtjeva prijavu i usklađivanje sa službenom državnom crkvom (EPA)

Kineski katolički biskup prvi je put zaređen zajedničkim odobrenjem pape i Pekinga, dogovorenim sporazumom koji promiče pomirenje Kine i Vatikana.

Oko 12 miliona katolika u Kini desetljećima su podijeljeni na državnu organizaciju, čiji je kler izabrala ateistička Komunistička partija, te na neslužbenu podzemnu crkvu vjernu Vatikanu.

No, prema sporazumu postignutom u septembru prošle godine, i Peking i Vatikan će sada imati glas u imenovanju katoličkih biskupa.

Službena crkva Kine, Kinesko katoličko patriotsko udruženje, objavila je kako je u ponedjeljak Yao Shun zaređen za biskupa dijeceze Ulanqaba, u sjevernoj kineskoj autonomnoj regiji Unutrašnja Mongolija.

Buskup dobio ‘mandat pape’

Kineski zakon od svećenika i biskupa zahtjeva prijavu i usklađivanje sa službenom državnom crkvom.

Biskup, kojeg je Vatikan nazvao Antonijem Yaom Shunom, prilikom ređenja dobio je “mandat pape”, navodi se u izjavi Mattea Brunija iz Ureda za medije Vatikana.

Prema izjavi, njegovo zaređenje je “prvo koje se dogodilo unutar okvira privremenog sporazuma Vatikana i Narodne Republike Kine”, koji su diplomatske odnose prekinuli 1951. godine.

Prema izvještaju državnog list Global Times od srijede, Kina se suočava s manjkom biskupa, trećina od 98 dijeceza uopće nema biskupa, a brojni stariji namjeravaju se penzionirati.

Državni mediji su izvijestili kako bi se u srijedu još jedan kineski biskup trebao zarediti, iako crkva to nije službeno potvrdila.

Papa Franjo je, kao dio sporazuma, priznao sedam pripadnika klera koje je imenovala Kina, unatoč strahu da bi Peking mogao iskoristiti sporazum i dodatno suzbiti djelovanje vjernika van službene crkve.

Iako su se odnosi s rastom broja katolika u Kini popravili te je Vatikan pojačao napore za obnavljanje odnosa, napetosti i dalje postoje.

Vatikan saveznik Tajvana

Vatikan je jedini evropski diplomatski saveznik nezavisnom Tajvanu, koji Kina smatra svojom odmetnutom provincijom, čije pripajanje očekuje.

Vatikan je u junu pozvao Peking da ne zastrašuje katolike, koji još uvijek odlaze u podzemne crkv,e koje odbijaju biti odane službenoj državnoj crkvi.

U posljednjih nekoliko godina dogodili su se brojni pokušaji gušenja vjerskih bogoslužja uništavanjem crkvi u pojedinim regijama te ograničavanjem prodaje Biblije.

Sporazum je dočekan oštrim kritikama kada je najavljen prošle godine.

Istaknuti kardinal Hong Konga Joseph Zen rekao je tada da je sporazum “veliki korak naprijed prema uništenju prave kineske crkve”.

Izvor: Agencije