U Kini otkriveno ogromno nalazište nafte i plina

U velikom naftnom polju Qingcheng otkriveno je nalazište koje sadrži milijardu tona rezervi, navodi China National Petroleum Corporation (EPA)

Kompanija China National Petroleum Corporation (CNPC), najveći kineski proizvođač i dobavljač nafte i plina, otkrila je novo nalazište tih energenata na sjeverozapadu Kine, koje sadrži rezerve veće od milijardu tona.

Do značajnog otkrića došlo se istraživanjem izvorišta “bazena Ordos 7”, pri čemu je utvrđeno da dokazane rezerve iznose 358 miliona tona, dok bi procijenjene rezerve mogle dostići 693 miliona tona, prenosi Tanjug.

“To znači da je u velikom naftnom polju Qingcheng otkriveno nalazište koje sadrži milijardu tona rezervi”, navodi se u saopćenju te kompanije.

Proizvodnja nafte

Na tom naftnom polju ove godine bit će proizvedeno 640.000 tona nafte, dok bi godišnja proizvodnja u bliskoj budućnosti trebala dostići tri miliona tona, izjavio je Li Luguang, potpredsjednik kompanije PetroChina, podružnice CNPC-ja.

Iz PetroChine je, također, saopćeno da je istraženo gotovo 740,9 milijardi m3 dokazanih rezervi plina u CNPC-jevim nalazištima Changning-Veyuan i Tayang u bazenu Sichuan, što znači da ukupne provjerene rezerve iznose 1.061 milijardu m3 u tom području.

Izvor: Agencije