U Kijevu predstavljen hrvatski model mirne reintegracije teritorija

Ukrajina
U timu smatraju da Hrvatska ima moralnu obvezu pokušati pomoći u uspostavi mira na ukrajinskom istoku (EPA)

Članovi radne skupine hrvatske Vlade za suradnju Hrvatske i Ukrajine su tijekom dvodnevnog radnog posjeta Kijevu predstavili  hrvatski model uspješne i mirne reintegracije ukrajinskog teritorija, kazali su u petak na konferenciji za novinare u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) članovi skupine, ističući da Hrvatska ništa ne čini mimo procesa iz Minska te da “nema nikakvu skrivenu agendu”.

“Predstavili smo naša iskustva u provedbi demilitarizacije prostora, uspostavi prijelazne policije, primjeni oprosta, održavanju lokalnih izbora, ukratko – uspostavi normalizacije života”, kazala je članica radne skupine Vesna Škare-Ožbolt.

‘Bez fige u džepu’

Član radne skupine Joško Morić je istaknuo da se posjet odvijao u okviru činjenica da je, “s jedne strane, Ukrajina subjekt međunarodno-pravnih i političkih odnosa u svojim međunarodno priznatim granicama, a s druge strane da su predsjednici Ruske Federacije, Ukrajine i Francuske te kancelarka Njemačke potvrdili da poštuju integritet i teritorijalni suverenitet Ukrajine i da čvrsto vjeruju da mirno rješenje problema nema alternativu”.

“Mi nismo bili u Kijevu s figom u džepu (…) ono što smo radili i govorili u Kijevu možemo raditi i govoriti i u Donjecku, Lugansku, Moskvi ili Berlinu”, kazao je Morić, kako prenosi Hina.

Državna tajnica u MVEP-u i predsjednica radne skupine Zdravka Bušić također je naglasila da, kada se radi o odnosima Zagreba i Moskve, Hrvatska “nema nikakvu skrivenu agendu” i da za hrvatski model mirne reintegracije Podunavlja vlada veliki interes u UN-u u cilju rješavanja problema od Gruzije do Sirije.

Škare-Ožbolt: Pomoć u uspostavi mira

“Hrvatska ništa ne čini mimo procesa iz Minska (…) mi taj model možemo predstaviti bilo gdje, kako u Kijevu tako i u Moskvi”, kazala je državna tajnica.

Vesna Škare-Ožbolt smatra da Hrvatska ima i moralnu obvezu pokušati pomoći u uspostavi mira na ukrajinskom istoku i ističe da je mirna reintegracija Podunavlja, od “početka do kraja, bila najuspješnije UN-ova mirovna misija”.

“Dobro je to poznato i Moskvi i Kijevu”, kazala je Škare-Ožbolt, podsjećajući da su u mirovnoj misiji UN-a u Hrvatskoj sudjelovali i ruski i ukrajinski vojnici.

Izvor: Agencije