Oglasi

U Kijevu predstavljen hrvatski model mirne reintegracije teritorija

Hrvatska kaže da ne čini ništa mimo procesa iz Minska te da nema nikakvu skrivenu agendu.
UkrajinaU timu smatraju da Hrvatska ima moralnu obvezu pokušati pomoći u uspostavi mira na ukrajinskom istokuEPA - Ilustracija

Članovi radne skupine hrvatske Vlade za suradnju Hrvatske i Ukrajine su tijekom dvodnevnog radnog posjeta Kijevu predstavili  hrvatski model uspješne i mirne reintegracije ukrajinskog teritorija, kazali su u petak na konferenciji za novinare u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) članovi skupine, ističući da Hrvatska ništa ne čini mimo procesa iz Minska te da "nema nikakvu skrivenu agendu".

"Predstavili smo naša iskustva u provedbi demilitarizacije prostora, uspostavi prijelazne policije, primjeni oprosta, održavanju lokalnih izbora, ukratko - uspostavi normalizacije života", kazala je članica radne skupine Vesna Škare-Ožbolt.

'Bez fige u džepu'

Član radne skupine Joško Morić je istaknuo da se posjet odvijao u okviru činjenica da je, "s jedne strane, Ukrajina subjekt međunarodno-pravnih i političkih odnosa u svojim međunarodno priznatim granicama, a s druge strane da su predsjednici Ruske Federacije, Ukrajine i Francuske te kancelarka Njemačke potvrdili da poštuju integritet i teritorijalni suverenitet Ukrajine i da čvrsto vjeruju da mirno rješenje problema nema alternativu".

"Mi nismo bili u Kijevu s figom u džepu (...) ono što smo radili i govorili u Kijevu možemo raditi i govoriti i u Donjecku, Lugansku, Moskvi ili Berlinu", kazao je Morić, kako prenosi Hina.

Državna tajnica u MVEP-u i predsjednica radne skupine Zdravka Bušić također je naglasila da, kada se radi o odnosima Zagreba i Moskve, Hrvatska "nema nikakvu skrivenu agendu" i da za hrvatski model mirne reintegracije Podunavlja vlada veliki interes u UN-u u cilju rješavanja problema od Gruzije do Sirije.

Škare-Ožbolt: Pomoć u uspostavi mira

"Hrvatska ništa ne čini mimo procesa iz Minska (...) mi taj model možemo predstaviti bilo gdje, kako u Kijevu tako i u Moskvi", kazala je državna tajnica.

Vesna Škare-Ožbolt smatra da Hrvatska ima i moralnu obvezu pokušati pomoći u uspostavi mira na ukrajinskom istoku i ističe da je mirna reintegracija Podunavlja, od "početka do kraja, bila najuspješnije UN-ova mirovna misija".

"Dobro je to poznato i Moskvi i Kijevu", kazala je Škare-Ožbolt, podsjećajući da su u mirovnoj misiji UN-a u Hrvatskoj sudjelovali i ruski i ukrajinski vojnici.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.