Oglasi

U Kanadi 2,7 milona ljudi ostalo bez posla

Najveći gubitak radnih mesta od februara do aprila zabilježen je u sektoru proizvodnje i građevinarstvu.
Najveći relativni pad bio je u QuebecuEPA-Ilustracija

Nakon martovskg izvještaja koji govori o gubitku skoro million radnih mesta, statistika Kanade izvještava da je u aprilu broj zaposlenih u Kanadi smanjen za dodatnih 1,83 miliona ili 11,4 posto, što od februara predstavlja ukupan gubitak od 2,769 miliona radnih mesta, i pad od 16,3 posto.

U poređenju sa martom, zaposlenost na platnim spiskovima je u aprilu smanjena u svim pokrajinama. Najveći relativni pad bio je u Quebecu, 13,1 posto, prenosi Tanjug.

Quebec je također zabilježio najveći kumulativni pad zaposlenosti od februara, 19,4 posto. Najmanji pad zaposlenosti u Kanadi bio je u New Brunswicku, 13,3 posto.

Smanjen broj radnih sati

Statistički podaci Kanade navode da pad zaposlenosti po pokrajinama odražava nekoliko faktora, uključujući ozbiljnost ograničenja i obavezno zatvaranje u svakoj provinciji, razlike u udjelu zaposlenosti u svakom sektoru i težinu pandemije COVID-19.

U aprilu je ukupan broj radnih sati smanjen za 8 posto. Gledano od februara ukupan broj radnih sati je smanjen za 15,1 posto.

Međutim, u bolnicama je ukupan broj radnih sati porastao od februara do aprila, a prekovremeni troškovi porasli su za 31,2 posto. Ipak, broj plaćenih radnika koji rade u bolnicama smanjen je za dva posto od februara do aprila, što je posledica otkazivanja ili odlaganja velikog broja intervencija i tretmana koji nisu bili hitni.

Najveći gubitak radnih mesta od februara do aprila zabilježen je u sektoru proizvodnje (15,8) i građevinarstvu (23,2).

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.